25. duben 2025
25
duben

Pozvánka: Webinář o nástroji Food Enzyme Intake Model (FEIM)

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-webinar-o-nastroji-food-enzyme-intake-model-feim/ Vydáno: 25. 4. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/enzymy_webinar-300x112.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/enzymy_webinar-768x287.jpg 768w" alt="" width="933" height="349" class="wp-image-83179" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Potravinářské enzymy hrají technickou roli při výrobě potravin. Podle nařízení (ES) č. 1332/2008 podléhají všechny potravinářské enzymy, které jsou již na trhu EU, stejně jako nové enzymy, posouzení bezpečnosti Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Výsledky tohoto hodnocení pomáhají Evropské komisi sestavit seznam povolených enzymů používaných v potravinách. Součástí hodnocení bezpečnosti je i odhad dietární expozice potravinářským enzymům. Problémem však je, že expozici nelze jednoduše odvodit pouze násobením množství enzymu v potravině s údaji o spotřebě. K překonání této výzvy, kterou je sledování potr ...

25. duben 2025
25
duben

Pozvánka na workshop o hodnocení rizik nanomateriálů a materiálů obsahujících malé částice/nanočástice v potravinovém a krmivovém řetězci

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-workshop-o-hodnoceni-rizik-nanomaterialu-a-materialu-obsahujicich-male-castice-nanocastice-v-potravinovem-a-krmivovem-retezci/ Vydáno: 25. 4. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/workshop_nanocastice-300x100.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/workshop_nanocastice-768x257.jpg 768w" alt="" width="915" height="306" class="wp-image-83156" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ve dnech 11. a 12. června 2025 pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) workshop, který představí navrhovanou strategii pro aktualizaci směrnic EFSA týkajících se nanomateriálů. Kde: Brusel, Belgie / nebo onlineKdy: 11. 6. 2025, 9:00 – 18:00        12. 6. 2025, 9:00 – 16:00 Cíl workshopu:Hlavním cílem tohoto workshopu je představit navrhovanou strategii sloučení dvou dokumentů EFSA týkajících se nanomateriálů: Guidance on Particle Technical Requirements for assessing small par ...

25. duben 2025
25
duben

SVS: Slintavka a kulhavka; aktuální informace k 24. 4. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/ Vydáno: 25. 4. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Informační linka pro chovatele Ve spolupráci s Českomoravskou společností chovatelů je zřízena informační linka pro chovatele, kteří potřebují konzultaci ohledně SLAK. Telefonní číslo linky je +420 257 896 335, v provozu je linka každý pracovní den od 6:30 do 18:00.   Aktuality k nákazové situaci 24. 4. 2025V rámci společných kontrol bylo v období od 21. 3. dosud policisty zejména na hraničních přechodech se Slovenskem a Rakouskem zastaveno a zkontrolováno více než 278 000 vozidel. Vozidla vezoucí komodity podléhající veterinárnímu dozoru či určená k&n ...