Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-webinar-o-nastroji-food-enzyme-intake-model-feim/
Vydáno: 25. 4. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/enzymy_webinar-300x112.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/enzymy_webinar-768x287.jpg 768w" alt="" width="933" height="349" class="wp-image-83179" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Potravinářské enzymy hrají technickou roli při výrobě potravin. Podle nařízení (ES) č. 1332/2008 podléhají všechny potravinářské enzymy, které jsou již na trhu EU, stejně jako nové enzymy, posouzení bezpečnosti Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Výsledky tohoto hodnocení pomáhají Evropské komisi sestavit seznam povolených enzymů používaných v potravinách.
Součástí hodnocení bezpečnosti je i odhad dietární expozice potravinářským enzymům. Problémem však je, že expozici nelze jednoduše odvodit pouze násobením množství enzymu v potravině s údaji o spotřebě. K překonání této výzvy, kterou je sledování potr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/
Vydáno: 25. 4. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Informační linka pro chovatele
Ve spolupráci s Českomoravskou společností chovatelů je zřízena informační linka pro chovatele, kteří potřebují konzultaci ohledně SLAK. Telefonní číslo linky je +420 257 896 335, v provozu je linka každý pracovní den od 6:30 do 18:00.
Aktuality k nákazové situaci
24. 4. 2025V rámci společných kontrol bylo v období od 21. 3. dosud policisty zejména na hraničních přechodech se Slovenskem a Rakouskem zastaveno a zkontrolováno více než 278 000 vozidel. Vozidla vezoucí komodity podléhající veterinárnímu dozoru či určená k&n ...