Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vyziva-a-zubni-kaz/
Vydáno: 20. 2. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Zdrave-potraviny_smes_orez-300x143.jpg 300w" alt="" width="752" height="358" class="wp-image-76483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala přehledový článek „Výživa a zubní kaz“ v časopise „Výživa, potraviny a zdraví – 1/2025„.
AbstraktVýživa má zásadní vliv na zdraví a kvalitu života a je jedním z klíčových faktorů v prevenci různých onemocnění, včetně zubního kazu, který představuje jeden z nejčastějších problémů v oblasti ústního zdraví po celém světě. I přes pokrok ve stomatologické péci je výskyt zubního kazu stále vysoký a postihuje miliardy lidí včetně dětí. Zubní kaz má nejen zdravotní, ale i ekonomické dopady kvůli nákladům na jeho léčbu. Jeho vznik je komplexní proces ovlivněný mikroorganismy, genetickými faktory, ústní hygienou a stravou. Znalosti o souvislostech mezi výživou a zubním kazem tak mohou po ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vlada-schvalila-akcni-plan-pro-potirani-nelegalniho-obchodu-s-ohrozenymi-druhy-zivocichu-a-rostlin/
Vydáno: 19. 2. 2025
Autor: MŽP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-1536x850.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-2048x1133.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="567" class="wp-image-42827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Česká republika je chovatelskou velmocí, která má dlouhou tradici v chovu exotických zvířat, akvaristiky i pěstitelství vzácných rostlin. V mnoha ohledech je to přínosné a obohacující, ať už z pohledu vědeckého výzkumu, zachování genetické rozmanitosti nebo vzdělávání. Tento rozvinutý obchod však v žádném případě nesmí zahrnovat nelegální druhy, jejichž pašování a obchod s nimi ohrožuje přír ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nanocastice-vnaseji-geneticky-material-do-rostlin-skrz-koreny/
Vydáno: 19. 2. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/koren-rostliny_orez-300x170.jpg 300w" alt="" width="537" height="305" class="wp-image-76469" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci australské University of Queensland poprvé vnesli genetický materiál do rostlin prostřednictvím jejich kořenů.
Vedoucí výzkumného týmu Bernard Carroll je přesvědčen, že technologie využívající nanočástice ke genetickým úpravám umožní ladění genů přímo na farmách a zajistí tím vyšší úrodu i vyšší kvalitu, stejně jako odolnost plodin.
Jak uvádí Carroll, tradiční šlechtění rostlin a konzervativní genetické úpravy, které mají přinést nové kultivary plodin, obvykle trvají mnoho generací, jsou zdlouhavé a také drahé.
S kolegy uspěli s využitím nanočástic vyvinutých skupinou, kterou vede Gordon Xu, původně pro přep ...