Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/sbirka-potravin-s-dobrou-karmou-jarni-kolo-sbirky-potravin-probehne-v-sobotu-26-dubna-2025/
Vydáno: 23. 4. 2025
Autor: SOCR ČR, ČFPB
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sbirka-potravin-jarni-kolo-2025-1-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sbirka-potravin-jarni-kolo-2025-1-768x361.jpg 768w" alt="" width="937" height="441" class="wp-image-77484" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
TZ SOCR ČR a ČFPB:
Přes milion lidí v Česku žije na hranici chudoby, z toho přes polovinu jsou rodiče samoživitelé s malými dětmi.
Češi již mnohokrát prokázali, že jsou štědří a solidární s lidmi v nouzi. Podpořte tuto sobotu 26. dubna Sbírku potravin. Pomáhat potřebným nasytí i vaši karmu.
Přes 5 000 dobrovolníků oblékne zelené zástěry a těší se na vás ve vybraných partnerských řetězcích.
Praha 23. dubna 2025 – Vážení, dovolte nám připomenout, že jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/oleje-tuky-vejce-co-byste-meli-vedet/
Vydáno: 23. 4. 2025
Autor: Akademie kvality SZIF
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Oleje-tuky-vejce_Akademie-kval-300x126.jpg 300w" alt="" width="631" height="264" class="wp-image-83084" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Akademie kvality
Naši prapředci získávali tuky z divokých zvířat a rostlinné oleje z plodů a semen, které měli k dispozici v přírodě. V průběhu staletí se tyto suroviny staly nedílnou součástí nejen stravy, ale i řady tradičních léčebných postupů. V minulosti se tuky cenily nejen pro chuť a energetickou hodnotu, ale pomáhaly také zvyšovat trvanlivost potravin. Nakládání do oleje nebo tuku patří k nejstarším metodám konzervace potravin. Tuky a oleje často používaly k přípravě různých mastí.
Tuky a oleje jsou důležité složky naší stravy. Chemicky se jedná o triacylglyceroly. Základ molekuly tvoří trojsytný alkohol – glycerol, na který jsou esterově vázány tři mastné kyseliny. Rozdíl mezi tuky a olej ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vscht-kratom-day/
Vydáno: 23. 4. 2025
Autor: VŠCHT
Zdroj: VŠCHT
V rámci akce pořádané VŠCHT v úterý 29. 4. proběhne od 16 hodin přednáška představující nejnovější vědecké poznatky o kratomu. Následovat bude vernisáž výstavy a uvedení dokumentárního filmu.
Rostlina Mitragyna speciosa známá jako kratom je po staletí tradičně užívána v Jihovýchodní Asii v lidovém léčitelství i jako stimulant. V posledních letech se pro své stimulační účinky stala velmi oblíbeným přípravkem v ČR, v médiích byla často démonizována i bagatelizována. Ale jako každá psychoaktivní látka, je i kratom dobrý sluha a zlý pán. Česká republika jako první stát na světě zavedla v roce 2025 nový legislativní rámec, který kratom nezakázal, ale nastavil přísná regulační pravidla jeho prodeje jako psychomodulační látky. Malá informovanost o rizicích užívání kratomu představuje výzvu pro preventisty a učitele především ve školním prostředí.
Laboratoř biologicky aktivních látek a forenzní analýzy a Ústav učitelství chemie a humanitních věd zahájily spolupráci v oblasti protidrogové prevence. První akcí je VŠCHT KRATOM DAY s následujícím programem ...