25. říjen 2023
25
říjen

Vozidlo převáželo více než 100 kg potravin neznámého původu při nedodržení teplot

https://bezpecnostpotravin.cz/vozidlo-prevazelo-vice-nez-100-kg-potravin-neznameho-puvodu-pri-nedodrzeni-teplot/ Vydáno: 25. 10. 2023 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/Mereni-teploty-zivocisnych-produktu_orez-300x193.jpg 300w" alt="" width="576" height="370" class="wp-image-47321" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; aspect-ratio: 1.55676 / 1; object-fit: cover; width: 820px;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: SVS Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů. V nákladním prostoru vozidla se přepravovalo zhruba 110 kg potravin živočišného původu. Jednalo se o drůbeží díly, mořské plody, plněná střeva, masné výrobky balené v banánovém listu. Na přepravované potraviny nebyly předloženy nabývací dokl ...

25. říjen 2023
25
říjen

Jaké octy použít při vaření

https://bezpecnostpotravin.cz/jake-octy-pouzit-pri-vareni/ Vydáno: 25. 10. 2023 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/octy_orez-300x179.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/octy_orez-768x457.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/octy_orez-1536x915.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/octy_orez-2048x1219.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="610" class="wp-image-47312" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock Článek „Jaké octy použít při vaření“ publikovala Společnost pro výživu v časopise Zpravodaj pro školní a dietní stravování 5/2023. Bez octa si neumíme představit nakládané okurky, rozličné zeleninové saláty a mnohé další pokrmy. Ale jaký ocet při kulinářských úpravách vybrat, aby výsledný pokrm získal skvělou chuť, vůni a aroma? Porovnejme, čím se od sebe octy liší, jak se v nabídce octů na trhu vyznat a jaký ocet vybrat pro kulinářské úpravy. Celý článek „Jaké octy použít při vaření“ (PDF)Autorka: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.AMBIS ...

25. říjen 2023
25
říjen

Workshop 2023: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin

https://bezpecnostpotravin.cz/workshop-2023-nove-trvale-udrzitelne-zpusoby-zpracovani-a-vyuziti-tuzemskych-olejnin/ Vydáno: 25. 10. 2023 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/olej_slunecnicovy_orez-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/olej_slunecnicovy_orez-768x473.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/olej_slunecnicovy_orez-1536x946.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/olej_slunecnicovy_orez-2048x1261.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="630" class="wp-image-47294" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock Workshop bude zaměřen na téma olejů a jejich zpracování. Informační, vzdělávací výroční workshop pro odbornou a laickou veřejnost zaměřený na podporu konzumace tuzemských olejů zpracovaných metodou zastudena, i pro tepelné zpracování. Termín: 9. 11. 2023, 10:00 – 13:00Místo: Počernická 272/96, 108 00 Praha 10 – Malešice Na akci je třeba se registrovat. Registrační odkaz najdete v přiložené pozvánce / programu. Pozvánka pro odbornou i laickou veřejnos ...