Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/projekt-skola-bez-nikotinu-nabizi-skolam-pomoc-s-prevenci-i-nove-webove-stranky/
Vydáno: 18. 2. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Skola-bez-nikotinu_web-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Skola-bez-nikotinu_web-768x367.jpg 768w" alt="" width="933" height="446" class="wp-image-76408" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – Projekt Škola bez nikotinu vychází z programu Světové zdravotnické organizace (WHO) Nicotine and tobacco free school, který v ČR pilotně testoval Státní zdravotní ústav a nyní se program otevírá dalším školám. Cílem programu je předat žákům a studentům interaktivní formou ověřené informace o účincích nikotinových a tabákových výrobků na zdraví a motivovat je k životu bez nikotinu a tabáku. Na pomoc učitelům v oblasti výuky o zdraví a prevenci vznikly také nové webové stránky.
„To, že užívání nejen tabákových a nikotinových výrobků, ale i alkoholu a dalších návykových látek je zdraví ...
https://bezpecnostpotravin.cz/10-let-systemu-nutrivigilance-prehled-hlaseni-za-rok-2024-a-souhrn-celeho-obdobi/
Vydáno: 17. 2. 2025
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/Nutrivigilance-2022-300x100.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/Nutrivigilance-2022-768x257.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/Nutrivigilance-2022.jpg 1238w" alt="" width="1024" height="342" class="wp-image-39596" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Systém Nutrivigilance sbírá a analyzuje informace o nežádoucích reakcích (neinfekčního původu) po konzumaci vybraných druhů potravin. V roce 2024 bylo zaznamenáno 17 hlášení, většina z nich se týkala doplňků stravy (DS).
Za 10 let fungování systému bylo nahlášeno 163 případů (42 % představovaly DS, 56 % ostatní potraviny, 2 % zdravotnické prostředky). Silná příčinná souvislost byla stanovena u pětiny případů, převážně u DS. Více než polovina nežádoucích účinků (56 %) se projevila čistě na úrovni gastrointestinálního t ...