Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/aktivity-uradu-efsa-v-ramci-vyuziti-techniky-sekvenovani-celeho-genomu/
Vydáno: 2. 4. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/EFSA_sekvenace-genomu-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/EFSA_sekvenace-genomu-768x382.jpg 768w" alt="" width="906" height="451" class="wp-image-81302" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) poskytl svým partnerům a čtenářům novou tematickou stránku „Sekvenování celého genomu u epidemií z potravin“. Stránka poskytuje klíčové informace a často kladené otázky o tom, jak se údaje o sekvenování celého genomu používají k detekci a hodnocení ohnisek potravinových nákaz. Tato aktivita souvisí s novým prováděcím nařízením (EU) 2025/179, které požaduje, aby členské státy shromažďovaly a předávaly molekulárně analytické údaje při epidemiologických vyšetřováních propuknutí alimentárních onemocnění. Aby úřad EFSA zmíněnou aktivitu podpořil, vytvořil rovněž krátké pokyny a další z ...
https://bezpecnostpotravin.cz/duvera-lidi-v-bezpecnost-potravin-na-ceskem-trhu-je-vysoka-chybi-jim-ale-jistota-jak-s-nimi-spravne-zachazet/
Vydáno: 2. 4. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/mate-radi-nove-chute-1-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/mate-radi-nove-chute-1-768x432.jpg 768w" alt="" width="945" height="532" class="wp-image-81296" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva, Praha, 2. dubna 2025 – Celých 84 % obyvatel Česka považuje potraviny prodávané v distribuční síti za bezpečné. Pokud jde ale o správné zacházení s potravinami od okamžiku jejich zakoupení, až po domácí zpracování, nezná některá ze základních pravidel alespoň pětina z nich. Vyplývá to z aktuálního průzkumu k bezpečnosti potravin na českém trhu. Ke zvyšování povědomí o bezpečné manipulaci s potravinami mezi spotřebiteli i letos přispěje evropská kampaň #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin ( ...