Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-rijnu-2024/
Vydáno: 8. 11. 2024
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Říjnové výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily stagnaci populací hraboše polního. Z celorepublikového zářijového průměru 329 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) klesly hodnoty v říjnu na 305 AVN/ha, což v některých sledovaných plodinách představuje mírné překročení prahu škodlivosti. Přestože stav hraboše polního spíše stagnuje, riziko vzniku lokálních škod je možné očekávat, a to především ve Středočeském, Olomouckém ...
https://bezpecnostpotravin.cz/rozsireni-platnosti-vyjimky-mze-z-pravidel-ekologickeho-zemedelstvi-za-ucelem-zamezeni-sireni-nakazy-kataralni-horeckou-ovci/
Vydáno: 8. 11. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/ovce_stado-velike_orez-300x136.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/ovce_stado-velike_orez-768x348.jpg 768w" alt="" width="791" height="358" class="wp-image-72390" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Ministerstvo zemědělství v návaznosti na vydaná aktuálně platná mimořádná veterinární opatření Státní veterinární správy k zamezení šíření nebezpečné nákazy – katarální horečky ovcí, rozšiřuje platnost vydané výjimky z pravidel ekologického zemědělství pro použití repelentů účinných proti tiplíkům pro celou ČR.
Rok vydání:
2024
Cílová skupina:
ekologičtí zemědělci, kontrolní a dozorové orgány
Vydal:
Odbor environmentální a ekologického zemědělství (13110)Těšnov 65/17, Nové Město, 11000 Praha 1
V souvislosti s nařízením Stát ...
https://bezpecnostpotravin.cz/metodicka-prirucka-pro-kontrolu-cizorodych-latek-v-pivu-napojich-na-bazi-piva-a-surovin-pro-jejich-vyrobu/
Vydáno: 7. 11. 2024
Autor: VÚPS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Metodicka-prirucka_PIVO_orez-300x157.jpg 300w" alt="" width="428" height="224" class="wp-image-72998" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 800px;" loading="lazy" decoding="async" />
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (VÚPS) představuje nový nástroj pro řízení a udržení vysokého standardu kvality surovin, piva a nápojů z pohledu zdravotní nezávadnosti. Příručka obsahuje základní informace o toxických účincích sledovaných látek a způsobu, jakým se mohou dostat do finálního produktu, jejich nařízené nebo doporučené limity a návrh četnosti analýz těchto látek.
Kontaminanty v pivu (obecně v potravinách a nápojích) lze rozdělit na environmentální (pocházející z prostředí a surovin) a procesní (vznikají v průběhu výroby). Na základě informací obsažených v příručce může výrobce posoudit , které kroky výroby jsou rizikové z pohledu přítomnosti cizorodých látek a usnadní mu v ...