5. září 2023
5
září

Nové technologie v zemědělství přispějí k zajištění produkce, snižování skleníkových plynů a zvýší úroveň evropského zemědělství

  https://bezpecnostpotravin.cz/nove-technologie-v-zemedelstvi-prispeji-k-zajisteni-produkce-snizovani-sklenikovych-plynu-a-zvysi-uroven-evropskeho-zemedelstvi/ Vydáno: 5. 9. 2023 Autor: Ministerstvo zemědělství   Foto: Shutterstock Tisková zpráva — Nové technologie pro udržitelnější a odolnější zemědělství byly hlavním tématem neformálního zasedání ministrů zemědělství EU v Córdobě ve Španělsku, kterého se účastnil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Cílem jednání bylo zdůraznit klíčovou roli nových technologií v zemědělsko-potravinářském sektoru. Ministři se shodli na důležitosti podpory propojování výzkumu a praxe. Za zásadní považují také právní ukotvení používání nových genomických technik (NGT). Právě tato nová legislativa bude předmětem příštích jednání. Česká republika požaduje, aby byla schválena co nejdříve.    „Moderní technologie, precizní zemědělství, Zemědělství 4.0, to vše jsou zásadní témata pro budoucnost našeho sektoru. Jsem rád, že španělské předsednictví navázalo na české, které zahájilo diskuzi o nových genomických technikách. A je dobře, že Evropská komise k nim v létě zveřejnila návrh nařízení. V& ...

5. září 2023
5
září

Nebojme se nových potravin – doprovodná akce na Dožínkách na Letné v Praze

https://bezpecnostpotravin.cz/nebojme-se-novych-potravin-doprovodna-akce-na-dozinkach-na-letne-v-praze/ Vydáno: 5. 9. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe   Foto: MZe V rámci kampaně Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) s názvem „Vyberte si bezpečné potraviny“ (#EUChooseSafeFood) proběhla v sobotu dne 2. září 2023 související akce na „Dožínkách na Letné“ v Praze. Podtitul akce byl „Nebojme se nových potravin: Jak využít netradiční suroviny na přípravu bezpečných a zdravých jídel pro děti“, a proto byl program týkající se správného zpracování a skladování potravin tentokrát obohacen o nové potraviny a jejich využití v našem jídelníčku. Za Ministerstvo zemědělství se zúčastnila a na otázky odpovídala ředitelka Odboru bezpečnosti potravin, paní Ing. Jitka Götzová, praktickou show vedla nutriční terapeutka Pavlína Matysová, akci moderoval Ondřej Vodný. V průběhu historie přidávali lidé do svého jídelníčku nové druhy potravin, nové přísady do potravin nebo zkoušeli nové způsoby úpravy potravin, které si dovezli z různých koutů planety. Vlastní kuchařská show na akci „Nebojme se nových potravin: Jak využít netradič ...

5. září 2023
5
září

Titanové mikrohroty propíchnou rezistentní mikroby jako špekáček

https://bezpecnostpotravin.cz/titanove-mikrohroty-propichnou-rezistentni-mikroby-jako-spekacek/ Vydáno: 5. 9. 2023 Autor: Gate2Biotech   Foto: Shutterstock Nový výzkum australských odborníků potvrdil, že povrchy s mikrostrukturou, inspirovanou antibakteriálními mikrohroty na křídlech hmyzu, mohou být velmi účinné v boji proti multirezistentním supermikrobům. V dnešní době bývají pacienti s implantáty, jako jsou titanové kyčelní klouby nebo zubní protézy, ohroženi nebezpečnými infekcemi. Lékaři proto využívají různé antimikrobiální povrchy, chemikálie či antibiotika. Patogeny ale v řadě případů odolávají a dokonce se mohou stát ještě více rezistentními. Odborníci australské techniky RMIT University vytvořili design pro úpravu povrchu, který zahrnuje mikrohroty z titanu o výšce 3,5 mikrometru. Tuto úpravu lze aplikovat na povrch titanových implantátů i na další typy povrchů. Badatelé ověřili, že taková úprava povrchu představuje efektivní mechanickou ochranu před nebezpečnými mikroby. Vědci otestovali účinnost nové mikrostruktury z titanu v experimentu s multirezistentními kvasinka ...