Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/biorafinace-zaridi-aby-byla-trava-stravitelna-pro-prasata-kurata-a-ryby/
Vydáno: 14. 11. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kravy_na-pastve_louka_orez-300x151.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kravy_na-pastve_louka_orez-768x387.jpg 768w" alt="" width="916" height="462" class="wp-image-73262" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tráva je v dnešní době především zdrojem potravy pro skot a další přežvýkavce. Tito živočichové mají vícenásobné žaludky, které jim pomáhají strávit jinak velmi odolný rostlinný materiál.
Další možností je zpracovat trávu procesem biorafinace. Rostlinný materiál projde lisem, který uvolní kapalný obsah biomasy s cennými látkami. Díky tomu je možné koncentrovat proteiny z travní biomasy a vyrobit produkt, který je stravitelný i pro živočichy s jednoduchými žaludky, jako je drůbež, prasata nebo ryby.
Badatelé Norsk institutt for bioekonomi (NIBIO) nedávno otevřeli v Norsku& ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-obdobi-predvanocnich-nakupu-stat-zameri-kontroly-na-obchody-a-vyrobu-potravin-cilem-je-ochranit-spotrebitele-a-dohlednout-na-ferove-trzni-prostredi/
Vydáno: 14. 11. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/vanocka_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/vanocka_orez-768x430.jpg 768w" alt="" width="933" height="522" class="wp-image-73253" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Státní dozorové orgány zesílí v předvánoční době kontroly v obchodech s potravinami a zaměří se na produkty, které se nyní nejvíce nakupují, aby se předešlo klamání spotřebitele. Dohodli se na tom dnes ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) a zástupci České obchodní inspekce (ČOI), Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS). Vlastní šetření již spustil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pod vedením Petra Mlsny. Skupina dnes na Ú ...
https://bezpecnostpotravin.cz/14-listopadu-si-pripominame-svetovy-den-diabetu/
Vydáno: 14. 11. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/banner/World-Diabetes-Day-2020-300x155.jpg 300w" alt="" width="550" height="284" class="wp-image-10705" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – V České republice žije s diabetem téměř každý desátý člověk. Diabetes 2. typu, nejčastější forma tohoto onemocnění, je metabolická porucha charakterizovaná zvýšenou hladinou glukózy v krvi při současné rezistenci na hormon inzulín a relativním nedostatku inzulínu. Tento stav významně ovlivňuje zdraví a kvalitu života.
Počet lidí s diabetem v ČR roste každoročně o zhruba 20 tisíc a mezi lidmi nad 70 let má diabetes více než 30 % populace. Již v roce 2017 počet diabetiků překročil jeden milion a odhaduje se, že do roku 2030 jich bude téměř 1,3 milionu. Česká republika patří mezi třetinu evropských zemí s nejvyšším výskytem diabetu v populaci ve věku 20–79 let.
Neléčený diabetes může vést k vážným zdravotním komplikacím, včetně p ...