Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-jednoporcovych-pokrmu-pod-drobnohledem-ministerstvo-zdravotnictvi-zverejnilo-vysledky-kontrol/
Vydáno: 29. 1. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MZd-logo-banner-300x25.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MZd-logo-banner-768x65.jpg 768w" alt="" width="945" height="80" class="wp-image-75194" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi (KHS) úspěšně realizovalo cílený státní zdravotní dozor zaměřený na mikrobiologickou nezávadnost jednoporcových balených pokrmů. Dozor probíhal během října a listopadu 2024 a jeho výsledky přinesly důležité poznatky pro zajištění bezpečnosti potravin určených k přímé spotřebě. Cílem kontroly bylo prověřit, zda jednoporcové balené pokrmy, které jsou častou volbou spotřebitelů pro rychlé stravování, splňují mikrobiologická kritéria stanovená evropskou a českou legislativou. Pracovníci KHS provedli odběr vzorků v něk ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kampan-suchej-unor-se-blizi-jiz-potrinacte/
Vydáno: 29. 1. 2025
Autor: Hygienická stanice hlavního města Prahy
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/HSHMP-suchej-unor-2025-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/HSHMP-suchej-unor-2025-768x392.jpg 768w" alt="" width="930" height="475" class="wp-image-75188" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Již 13. příležitost ověřit si, jak jsme, každý z nás, na tom s alkoholem.
Protože celkově jako Česká republika jsme na tom nevalně. Patříme dlouhodobě mezi deset států na světě s největším množstvím zkonzumovaného alkoholu na hlavu.
Nadměrná konzumace alkoholu má přímé dopady na kvalitu života konzumentů, závažným způsobem ohrožuje jejich zdraví fyzické i duševní, má negativní dopady na mezilidské vztahy nejen mezi konzumenty, ale i na členy jejich rodin, zejména na děti. Alkohol znamená i ekonomickou zátěž do rozpočtu rodin i do rozpočtu celospolečenského. Alkohol přispívá ke vzniku více než 200 nejrůznějších onemocnění ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-olivovych-oleju-temer-polovina-vzorku-nevyhovela/
Vydáno: 29. 1. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_olivovy-olej-orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_olivovy-olej-orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="939" height="488" class="wp-image-75184" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.
Analýzy, které SZPI uskutečnila mj. v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že z 18 hodnocených vzorků je celkem 8 vzorků nevyhovujících. U ...