14. květen 2025
14
květen

Vědecký tým MENDELU zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene

https://bezpecnostpotravin.cz/vedecky-tym-mendelu-zkouma-alternativni-zpusoby-pestovani-sladovnickeho-jecmene/ Vydáno: 14. 5. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/jecmen_vice-klasu_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/jecmen_vice-klasu_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-83572" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, zemědělskou společností JTZE a.s. a Českou zemědělskou univerzitou zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene v Česku adaptované na podmínky klimatické změny. Vědci a vědkyně v rámci výzkumného projektu „Pro ječmen“ ověřují regenerativní způsob pěstování se začleněním meziplodin a omezením zpracování půdy. Sledují vliv těchto opatření na změnu půdní vlastnosti, výnos i kvalitu zrna. Kvůli klimatické změně je čím dál obtížnější dosáhnout při pěstování sladovnického ječmene v Česku tradičním způsobem po ...

14. květen 2025
14
květen

Webinář ke Světovému dni bezpečnosti potravin – registrace otevřena!

https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-ke-svetovemu-dni-bezpecnosti-potravin-registrace-otevrena/ Vydáno: 14. 5. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/image-300x211.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/image-768x540.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/image.png 1116w" alt="" width="1024" height="720" class="wp-image-83565" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Dovolujeme si Vás pozvat k účasti na webináři při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin, který se letos koná pod heslem „Bezpečnost potravin: Věda v akci“. Webinář, který se bude konat v pátek 6. června 2025, od 10:00 hod., společně připravují národní koordinační místa pro vědeckou a technickou spolupráci s EFSA (EFSA Focal Point) v České republice a ve Slovenské republice.  Cílem webináře je, při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin, který byl ustanovený Organizací pro potraviny a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v ...

13. květen 2025
13
květen

Evropské informační dny klastru 4 k výzvám 2025

https://www.horizontevropa.cz/cs/kalendar/yiifcalendarevent/1154/evropske-informacni-dny-klastru-4-k...

Kdy:

13.05.2025 - 14.05.2025

Kde:

online

Ve dnech 13. a 14. května proběhnou online Informační dny Evropské komise k výzvám roku 2025 v Klastru 4 - digitalizace, průmysl a vesmír. 

Evropská komise při akci seznámí potenciální žadatele se všemi tématy otevřenými v nadcházejících výzvách r. 2025 s uzávěrkami ve 2. polovině roku 2025.  Pracovní program s výzvami 2025 bude zveřejněn pravděpodobně v dubnu. Pro bližší informace k jeho obsahu se již nyní obracejte na národní kontakty.

Program Infodní zatím není upřesněn. Evropská komise bude informace sdělovat na k tomu určenému webu.