Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-z-kontrolni-akce-alkohol-drogy-a-mladez-2024/
Vydáno: 12. 11. 2024
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/alkohol_mladez_lista-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/alkohol_mladez_lista-768x430.jpg 768w" alt="" width="917" height="514" class="wp-image-70975" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Pracovníci hygieny výživy a předmětů běžného užívání (dále jen “HVPBU”) zajistili účast na 5 akcích Obvodních ředitelství Policie ČR Praha I, II, III a IV, a to v pátek 25. 10. 2024 a v pátek 1. 11. 2024.
Celkem bylo zkontrolováno 32 provozoven stravovacích služeb. Kontroly včetně instruktážní schůzky probíhaly podle plánů Obvodních ředitelství Policie ČR od cca 16,30 hodin do cca 04,00 hodin.
Akcí se zúčastnilo 10 zaměstnanců odboru HVPBU.
Kontrolovány byly především povinnosti stanovené zákonem č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.
V některých kontrolních slupinách akce ADaM byli zaměstnanci Hygienické stanice hlavního ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ktere-pracovni-procesy-jsou-spojeny-s-rizikem-vzniku-rakoviny-z-povolani/
Vydáno: 11. 11. 2024
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/hranolky_tmave_orez-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/hranolky_tmave_orez-768x393.jpg 768w" alt="" width="919" height="470" class="wp-image-73102" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Některé pracovní procesy, včetně činností nebo pracovních podmínek, mohou být příčinnou vzniku rakoviny. Jak je možné zjistit karcinogenitu takovýchto procesů, aby bylo možné lépe chránit exponované pracovníky? Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) vyvinul metodu pro identifikaci karcinogenních procesů a použil ji k posouzení karcinogenity tří z nich. ANSES také sestavil seznam prioritních procesů, které je třeba v příštích letech odborně posoudit.
Metoda pro identifikaci nových karcinogenních procesů s cílem zahrnout je do předpisů
Zatímco klasifikace karcinogenních chemických látek a výrobků podle pr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-44-tyden-2024/
Vydáno: 11. 11. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 44. týdnu 2024: 28. 10. – 3. 11. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní ...