11. listopad 2024
11
listopad

Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-rijen-2024/ Vydáno: 11. 11. 2024 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-1536x850.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-2048x1133.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="567" class="wp-image-42827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock  Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platn ...

11. listopad 2024
11
listopad

Beseda „O konopí bez předsudků“, Olomouc, 20. 11. 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/beseda-o-konopi-bez-predsudku-olomouc-20-11-2024/ Vydáno: 11. 11. 2024 Autor: VÚRV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/konopi_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/konopi_orez-768x427.jpg 768w" alt="" width="836" height="465" class="wp-image-71415" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Dne 20. 11. 2024 od 17. hod. se v Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci uskuteční již pátá beseda s názvem „O konopí bez předsudků“. Pořad moderuje Petr Tarkowski, který působí ve Vysokoškolském ústavu CATRIN UP a ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Hosty budou letos Jana Michailidu, odborná asistentka z VŠCHT a poradkyně Ministerstva spravedlnosti, Pavel Kubů, expert na lékařskou informatiku a adiktologii a Peter Vojtko, veterinární lékař a podnikatel ze Slovenska. Beseda bude věnována, jak už specializace hostů napovídá, veřejnému zdraví, regulaci psychoaktivních látek, psychomodulačním látkám a potenciálu konopných produktů v humánní a veterinární ...

11. listopad 2024
11
listopad

Ječmen a klimatické změny: Jak mohou geny ječmene přispět k šlechtění odolných plodin

https://bezpecnostpotravin.cz/jecmen-a-klimaticke-zmeny-jak-mohou-geny-jecmene-prispet-k-slechteni-odolnych-plodin/ Vydáno: 11. 11. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/jecmen_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/jecmen_orez-768x414.jpg 768w" alt="" width="900" height="485" class="wp-image-73068" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Ječmen většina Čechů vnímá především jako základní složku piva, nicméně je pro lidskou civilizaci již více než 12 000 let klíčovou plodinou také v potravinářství či jako krmivo. Jeho schopnost růst v různých klimatických podmínkách – od mírných údolí Asie až po vysočiny Jižní Ameriky je důkazem jeho přizpůsobivosti. V důsledku sílících projevů klimatických změn se zachování odolnosti (nejen) ječmene stává velmi důležitým výzkumným tématem. Vědci se nyní zabývají genetickými příčinami odolnosti této rostliny jednak aby se její odolností inspirovali pro implementaci v jiných plodinách a také proto, aby zajistili, že se ječmenu bude i nadále dařit. Výzkum ...