Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-rijen-2024/
Vydáno: 11. 11. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-1536x850.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-2048x1133.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="567" class="wp-image-42827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platn ...
https://bezpecnostpotravin.cz/beseda-o-konopi-bez-predsudku-olomouc-20-11-2024/
Vydáno: 11. 11. 2024
Autor: VÚRV
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/konopi_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/konopi_orez-768x427.jpg 768w" alt="" width="836" height="465" class="wp-image-71415" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Dne 20. 11. 2024 od 17. hod. se v Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci uskuteční již pátá beseda s názvem „O konopí bez předsudků“.
Pořad moderuje Petr Tarkowski, který působí ve Vysokoškolském ústavu CATRIN UP a ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Hosty budou letos Jana Michailidu, odborná asistentka z VŠCHT a poradkyně Ministerstva spravedlnosti, Pavel Kubů, expert na lékařskou informatiku a adiktologii a Peter Vojtko, veterinární lékař a podnikatel ze Slovenska.
Beseda bude věnována, jak už specializace hostů napovídá, veřejnému zdraví, regulaci psychoaktivních látek, psychomodulačním látkám a potenciálu konopných produktů v humánní a veterinární ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jecmen-a-klimaticke-zmeny-jak-mohou-geny-jecmene-prispet-k-slechteni-odolnych-plodin/
Vydáno: 11. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/jecmen_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/jecmen_orez-768x414.jpg 768w" alt="" width="900" height="485" class="wp-image-73068" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Ječmen většina Čechů vnímá především jako základní složku piva, nicméně je pro lidskou civilizaci již více než 12 000 let klíčovou plodinou také v potravinářství či jako krmivo. Jeho schopnost růst v různých klimatických podmínkách – od mírných údolí Asie až po vysočiny Jižní Ameriky je důkazem jeho přizpůsobivosti. V důsledku sílících projevů klimatických změn se zachování odolnosti (nejen) ječmene stává velmi důležitým výzkumným tématem. Vědci se nyní zabývají genetickými příčinami odolnosti této rostliny jednak aby se její odolností inspirovali pro implementaci v jiných plodinách a také proto, aby zajistili, že se ječmenu bude i nadále dařit.
Výzkum ...