13. listopad 2024
13
listopad

XXX. mezinárodní konference „Racionální použití hnojiv“

https://bezpecnostpotravin.cz/xxx-mezinarodni-konference-racionalni-pouziti-hnojiv/ Vydáno: 13. 11. 2024 Autor: ČZU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/hnojeni_hnuj-na-voze_orez-300x153.jpg 300w" alt="" width="745" height="379" class="wp-image-73170" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Katedra agroenvironmentální chemie a výživy rostlin ČZU v Praze ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství České republiky, Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, Ústavem agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin MENDELU v Brně, Ústavem agrochémie a pódoznalectva SPU v Nitre, Katedrou chemii rolnej i środowiskowej URHK w Krakowie, Zemědělská společnost při ČZU v Praze si Vás dovolují pozvat na XXX. mezinárodní konferenci Racionální použití hnojiv zaměřenou na mikroživiny v systému půda – rostliny – krmiva – potraviny pořádanou ve čtvrtek 28. 11. 2024 od 9.00 hodin v aule České zemědělské univerzity v Praze. Kde: v aule ČZU v Praze Konference „Racionální použití hnojiv“ (30. ročník) je zamě ...

12. listopad 2024
12
listopad

Prezentace z workshopu v oblasti potravin: Opportunities to collaborate in a European research and innovation area

https://www.tc.cz/cs/novinky/850/prezentace-z-workshopu-v-oblasti-potravin... 12.11.2024 Technologické centrum Praha bylo společně s VŠCHT a EIT Food spolupořadatelem worskhopu "Opportunities to collaborate in a European research and innovation area", který se uskutečnil5. listopadu 2024 jako doprovodná akce při konferenci Recent Advances in Food Analysis - RAFA. Workshop se věnoval příležitostem, které nabízí program Horizont Evropa jednak vědcům v oblasti potravin a také podpoře tzv. Widening zemí. Široké spektrum možností podpory inovací nabídla prezentace k EIT Food. Program doplnily zkušenostmi s realizací konkrétních projektů. Prezentace z akce: Koníčková, Čejková: Opportunities for food scientists in Horizon Europe Vosečková: Specific measures for Widening countries to increase their participation Kulawik-Dutkowska: Collaboration opportunities and support to innovation offered by the EIT Food Tomaniová: FoodSafety4EU Tomaniová: Healthy food for healthier Europe Lauš: MEWERY – Growing meat with love Kubálková: Empowering women in agrifood (EWA) Hrubá: Federation of the food and drink industries of the Czech Republic (FFDI) Horáková: Digital strategies ...

12. listopad 2024
12
listopad

PFAS: Ne všechny „věčné chemikálie“ v těle přetrvávají

https://bezpecnostpotravin.cz/pfas-ne-vsechny-vecne-chemikalie-v-tele-pretrvavaji/ Vydáno: 12. 11. 2024 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-768x480.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-1536x959.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-2048x1279.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="639" class="wp-image-48665" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Per- a polyfluoroalkylované látky (PFAS) jsou v životním prostředí dlouhodobě přetrvávající průmyslové chemikálie obsahující fluor, které jsou často označovány jako „věčné chemikálie“. PFAS jsou celosvětově rozšířeny v životním prostředí a v malých množstvích se vstřebávají prostřednictvím potravin a pitné vody. V organismu lze detekovat zejména čtyři sloučeniny PFAS s dlouhým řetězcem, o nichž je známo, že mají velmi dlouhou dobu setrvání v organismu člověka. To ale neplatí pro všechny látky PFAS, jak u ...