19. září 2023
19
září

Reformulace potravin – závěrečný seminář k projektu Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků

 

 
Vydáno: 19. 9. 2023
Autor: VŠCHT

 

Foto: Shutterstock

Pozvánka na závěrečný seminář pro laickou spotřebitelskou i odbornou veřejnost.

Seminář bude zaměřen na výsledky projektu věnovanému reformulacím potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se výsledky – reformulace, kterých bylo dosaženo a které budou uvedeny do výroby a rozšíří sortiment reformulovaných potravin.

Datum konání: 11. 10. 2023, 10:00-15:00 hodin
Místo konání: Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7

Účast je BEZPLATNÁ.
Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!

 

 

Zdroj: VŠCHT

18. září 2023
18
září

Informační brožura: Jak na inovace a reformulace

 

 
Vydáno: 18. 9. 2023
Autor: PK ČR, ČTPP

 

 

V rámci 7. výroční konference Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny, která se konala ve středu 13. 9. 2023 v Národní technické knihovně v Praze – Dejvicích, vydala Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny překlad informační brožury z pera FoodDrinkEurope. 

Zde najdete českou i anglickou verzi. 

 

Zdroj: PK ČR

 

18. září 2023
18
září

První genetická úprava metodou CRISPR-Cas9 u cibule

  https://bezpecnostpotravin.cz/prvni-geneticka-uprava-metodou-crispr-cas9-u-cibule/ Vydáno: 18. 9. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock Vědcům z Indického ředitelství pro výzkum cibule a česneku a ze Státní univerzity v Iowě, USA se podařilo poprvé úspěšně využít metodu CRISPR-Cas9 ke změně vlastností cibule. Jejich objevy představují základ nejen pro budoucí výzkum funkce genů této důležité plodiny, ale také pro šlechtění. Cibule (Allium cepa L.) patří mezi významné zahradnické plodiny pěstované po celém světě. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou flavonoidy, antokyany, fruktooligosacharidy a organosirné sloučeniny. Dosavadní pokroky ve zlepšování jejích vlastností však zaostávají za jinými jednoděložnými plodinami, a to i přesto, že má cibule velkou genetickou variabilitu.  Pro zlepšování vlastností plodin se osvědčila především metoda CRISPR-Cas9, která je oblíbeným nástrojem genového inženýrství pro editaci genomu. Ačkoli byl systém CRISPR/Cas9 již úspěšně využit u mnoha druhů rostlin, stále existuje několik plodin, u nichž aplikace zmíněné technologie doposud úspěšná nebyla – a mezi ně patří právě cibule.  K ověření praktick ...