Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-ruzynsky-den-vyzivy-rostlin-a-agrotechniky-praha-18-2-2025/
Vydáno: 31. 1. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/CARC_Seminar_unor-2025-300x157.jpg 300w" alt="" width="716" height="375" class="wp-image-75283" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. vás srdečně zve na tradiční předjarní seminář, který se uskuteční v aule CARC, Praha 6 – Ruzyně, Drnovská 507.
Nemůžete si zvyknout na nový název a zkratku CARC? Zkratka vycházející z českého názvu, která by se nabízela jako „NCZPV“ nebyla vyhodnocena jako nejvhodnější, proto byla vybrána oficiální zkratka „CARC“, a to z mezinárodního názvu Czech Agrifood Research Center. Chtěli bychom Vás však ujistit, že i přes sloučení tří původních ústavů, ke kterému se připravovala půda již delší dobu (změna zákona o v.v.i.) a anglickou zkratku Vám i nadále budeme k dispozici pro řešení problémů v českém zemědělství. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mendelu-otevira-ve-vide-vystavu-ostrovy-objevu/
Vydáno: 31. 1. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MENDELU_vystava-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MENDELU_vystava-768x398.jpg 768w" alt="" width="995" height="516" class="wp-image-75275" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Mendelova univerzita otevírá ve VIDA! Science centru expozici Ostrovy objevů, která se zaměřuje na zajímavosti z oblasti přírodních i sociálních věd. Umožňuje dětem i dospělým klást si otázky z různých oblastí a interaktivní formou na ně hledat odpovědi. Výstava je k vidění v prvním patře od poloviny prosince roku 2024 do konce listopadu 2025. Na přípravě výstavy se jako garanti obsahové části jednotlivých témat podíleli vědci a vědkyně ze všech součástí univerzity.
„Naším cílem bylo mimo jiné ukázat, že práce vědkyň a vědců hraje zásadní roli při řešení důležitých problémů současnosti. Široké veřejnosti jsme chtěli proto zábavnou formou odhalit, čemu se na naší ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-banan-s-vyssim-obsahem-%ce%b2-karotenu/
Vydáno: 31. 1. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/banany_MZe_Hanus_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/banany_MZe_Hanus_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="858" height="486" class="wp-image-73404" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MZe
Banány patří mezi nejvýznamnější ovocné plodiny na světě. Jsou cenným zdrojem sacharidů, vitamínů, vlákniny, minerálů a dalších bioaktivních látek. Většina komerčně pěstovaných banánovníků je však odvozena od odrůdy Cavendish, která má nízký obsah β-karotenu.
Vědci proto využili CRISPR/Cas9 ke zvýšení obsahu provitaminu A (β-karotenu) v dužině banánů.Zaměřili se na editaci genů kódujících lykopencyklázy, což vedlo až k šestinásobnému nárůstu β-karotenu. Tento pokrok by mohl výrazně zlepšit výživu v oblastech s nedostatkem vitamínu A, a to bez negativního vlivu na vzhled či chuť banánů.
Více na: Banán s vyšším obsahem ...