Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/letosni-zimu-v-cesku-neprezila-temer-ctvrtina-vcelstev/
Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: Český svaz včelařů
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/orez_vcely-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/orez_vcely-768x391.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/orez_vcely-1536x782.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/orez_vcely-2048x1042.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="521" class="wp-image-42163" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva, Olomouc (5. května 2025) – Letošní zimu v Česku nepřežila téměř čtvrtina včelstev, což je doposud nejhorší výsledek za posledních dvanáct let. Mimořádné kolapsy včelstev podle vědců souvisí zejména s nebezpečnou varoózou, která nabrala na síle nezvykle brzy kvůli loňskému teplému jaru. Největší ztráty po zimě zaznamenali včelaři v Praze, Libereckém a Ústeckém kraji.
Do mezinárodního projektu COLOSS: Monitoringu úspěšnosti zimování včelstev se leto ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsena-bakterie-zneskodnuje-methylrtut-v-plodech-more/
Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Geneticky upravená bakterie dokáže detoxifikovat vysoce nebezpečnou methylrtuť. Experimenty odborníků UCLA a Scripps Institution of Oceanography doložily, že tato bakterie úspěšně omezuje množství rtuti, která se dostane do mozku a embryí myší krmených stravou bohatou na ryby.
Když se rtuť dostane do oceánu, změní se na velmi toxickou methylrtuť. Ta má mimo jiné sklon se hromadit ve tkáních organismů, takže její koncentrace narůstá podél potravního řetězce směrem k vrcholovým predátorům, jako jsou třeba lidé.
Badatelé geneticky vylepšili bakterii Bacteroides thetaiot ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsena-bakterie-zneskodnuje-methylrtut-v-plodech-more/
Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Geneticky upravená bakterie dokáže detoxifikovat vysoce nebezpečnou methylrtuť. Experimenty odborníků UCLA a Scripps Institution of Oceanography doložily, že tato bakterie úspěšně omezuje množství rtuti, která se dostane do mozku a embryí myší krmených stravou bohatou na ryby.
Když se rtuť dostane do oceánu, změní se na velmi toxickou methylrtuť. Ta má mimo jiné sklon se hromadit ve tkáních organismů, takže její koncentrace narůstá podél potravního řetězce směrem k vrcholovým predátorům, jako jsou třeba lidé.
Badatelé geneticky vylepšili bakterii Bacteroides thetaiot ...