Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Plýtvání potravinami by se do roku 2030 mělo snížit na polovinu, výzkumníci a řetězce hledají společně řešení, jak toho docílit – Bezpečnost potravin
Vydáno: 7. 11. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/plytvani-potravinami_kos_orez-300x152.jpg 300w" alt="" width="762" height="385" class="wp-image-72960" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nová směrnice o odpadech Evropského parlamentu a Rady bude po státech EU požadovat, aby snížily do roku 2030 plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Proto Food Waste Institut sídlící na Mendelově univerzitě v Brně pozval ke kulatému stolu zástupce maloobchodních řetězců, aby spolu sdíleli své zkušenosti a náměty, co dělají proti plýtvání potravinami. Právě místo prodeje by mohlo být vhodným komunikačním kanálem směrem k domácnostem, které se dle odhadů EU podílí na plýtvání ze 40 až 50 %.
Vědkyně na Provozně ekonomické fakultě MENDELU z rozboru komunálního odpadu zjistily, že průměrně jde v českých domácnostech o cca 37 ki ...
Technologické centrum Praha již od roku 2007 organizuje pravidelně dvakrát do roka setkání Pracovní skupiny pro finanční a právní management projektů HE/H2020 (FINPRA). Cílem je výměna zkušeností v oblasti finančních, právních a administrativních otázek rámcových programů EU (Horizont Evropa a Horizont 2020).
V první, hybridní části národní kontakty z TC Praha představí novinky.
V druhé, prezenční části se zaměříme na sdílení zkušeností s výpočtem způsobilých osobních nákladů. Budeme věnovat pozornost i tématům a otázkám zaslaným předem ke společné diskusi členkami/členy FINPRA.
https://bezpecnostpotravin.cz/reznictvi-v-praze-nedodrzovalo-predpisy-pri-prodeji-zveriny/
Vydáno: 6. 11. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/maso-divocaka_orez-300x131.jpg 300w" alt="" width="488" height="213" class="wp-image-72953" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili při kontrole řeznictví v Praze 5 maso z prasete divokého, které v době kontroly nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Provozovna zvěřinu zpracovávala přesto, že neměla pro tuto činnost povinnou registraci. Veterinární inspektoři zakázali uvádění výše zmíněné zvěřiny na trh, protože představovala pro potenciálního konzumenta zdravotní riziko. Provozovateli řeznictví i uživateli honitby, v níž bylo zvíře uloveno, hrozí sankce.
Maso z divočáka včetně kůže mělo celkovou hmotnost 46 kg. Bylo sice označeno plombou s označením příslušného dodavatele, ale na lístku o původu zvěře nebyl ...