12. květen 2025
12
květen

Letošní zimu v Česku nepřežila téměř čtvrtina včelstev

https://bezpecnostpotravin.cz/letosni-zimu-v-cesku-neprezila-temer-ctvrtina-vcelstev/ Vydáno: 12. 5. 2025 Autor: Český svaz včelařů https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/orez_vcely-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/orez_vcely-768x391.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/orez_vcely-1536x782.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/orez_vcely-2048x1042.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="521" class="wp-image-42163" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva, Olomouc (5. května 2025) – Letošní zimu v Česku nepřežila téměř čtvrtina včelstev, což je doposud nejhorší výsledek za posledních dvanáct let. Mimořádné kolapsy včelstev podle vědců souvisí zejména s nebezpečnou varoózou, která nabrala na síle nezvykle brzy kvůli loňskému teplému jaru. Největší ztráty po zimě zaznamenali včelaři v Praze, Libereckém a Ústeckém kraji. Do mezinárodního projektu COLOSS: Monitoringu úspěšnosti zimování včelstev se leto ...

12. květen 2025
12
květen

Vylepšená bakterie zneškodňuje methylrtuť v plodech moře

https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsena-bakterie-zneskodnuje-methylrtut-v-plodech-more/ Vydáno: 12. 5. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Geneticky upravená bakterie dokáže detoxifikovat vysoce nebezpečnou methylrtuť. Experimenty odborníků UCLA a Scripps Institution of Oceanography doložily, že tato bakterie úspěšně omezuje množství rtuti, která se dostane do mozku a embryí myší krmených stravou bohatou na ryby. Když se rtuť dostane do oceánu, změní se na velmi toxickou methylrtuť. Ta má mimo jiné sklon se hromadit ve tkáních organismů, takže její koncentrace narůstá podél potravního řetězce směrem k vrcholovým predátorům, jako jsou třeba lidé. Badatelé geneticky vylepšili bakterii Bacteroides thetaiot ...

12. květen 2025
12
květen

Vylepšená bakterie zneškodňuje methylrtuť v plodech moře

https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsena-bakterie-zneskodnuje-methylrtut-v-plodech-more/ Vydáno: 12. 5. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Geneticky upravená bakterie dokáže detoxifikovat vysoce nebezpečnou methylrtuť. Experimenty odborníků UCLA a Scripps Institution of Oceanography doložily, že tato bakterie úspěšně omezuje množství rtuti, která se dostane do mozku a embryí myší krmených stravou bohatou na ryby. Když se rtuť dostane do oceánu, změní se na velmi toxickou methylrtuť. Ta má mimo jiné sklon se hromadit ve tkáních organismů, takže její koncentrace narůstá podél potravního řetězce směrem k vrcholovým predátorům, jako jsou třeba lidé. Badatelé geneticky vylepšili bakterii Bacteroides thetaiot ...