12. květen 2025
12
květen

Série Bezpečná výživa – Chuť a vůně potravin: od výzkumu, přes legislativu, k praxi

https://bezpecnostpotravin.cz/serie-bezpecna-vyziva-chut-a-vune-potravin-od-vyzkumu-pres-legislativu-k-praxi/   Vydáno: 9. 5. 2025 Autor: Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Chut-a-vune-Bezpecna-vyziva2_jpeg-300x150.jpeg 300w" alt="" width="756" height="378" class="wp-image-83460" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha si Vás dovoluje pozvat na nový seminář ze série BEZPEČNÁ VÝŽIVA, tentokrát s názvem Chuť a vůně potravin: od výzkumu, přes legislativu, k praxi. Seminář se uskuteční v úterý 10. června 2025 v prostorách VŠCHT Praha, Technická 3, Praha 6, posluchárna BII. Seminář je otevřen všem, kteří se zajímají o problematiku chuti a vůně potravin — ať už z pohledu výzkumu, kontroly, legislativy či aplikace v praxi. Podrobný program semináře naleznete zde: http://www.seminar.vscht.cz/BV_2025/ V případě zájmu o účast využijte registrační odkaz: http:// ...

12. květen 2025
12
květen

Potraviny bez lepku na „Gluten-Free Prague Expo“, 17. 5. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/potraviny-bez-lepku-na-gluten-free-prague-expo-17-5-2025/ Vydáno: 12. 5. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Gluten-free-expo-300x208.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Gluten-free-expo-768x532.jpg 768w" alt="" width="810" height="561" class="wp-image-83506" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> V sobotu 17. května se koná v areálu výstaviště v Praze-Letňanech „Gluten-Free Prague Expo“. Akce je organizovaná Společností pro bezlepkovou dietu, která ji už tradičně pořádá pro své členy i širokou veřejnost. Na programu jsou přednášky lékařů a odborníků na bezlepkovou dietu, současně je v jedné z hal organizován trh bezlepkových potravin, kde se sjedou výrobci a prodejci bezlepkového zboží. Výhodou pro zákazníky je možnost nákupu čerstvých potravin, které se jinak hůře dostanou (čerstvé pečivo, dezerty, masné výrobky…) nebo zboží od menších firem. Navštivte náš stánek CARC, kde odborníci na bezlepkovou výživu z Odboru potravinářství seznámí účas ...

12. květen 2025
12
květen

VK EFSA k výstupům v oblasti pesticidů

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-k-vystupum-v-oblasti-pesticidu/

Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: KM EFSA

Veřejná konzultace k návrhu vědeckého výstupu o shromažďování údajů, charakterizaci nebezpečnosti a stanovení skupin pro kumulativní hodnocení reziduí pesticidů pro ledviny

Úřad EFSA zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckých výstupů o shromažďování údajů, charakterizaci nebezpečnosti a vytvoření skupin pro kumulativní hodnocení s ohledem na hodnocení kumulativního rizika reziduí pesticidů pro ledviny.

Návrh dokumentu naleznete na portálu EFSA Connect.

Termín pro zaslání komentářů: 30. června 2025

Veřejná konzultace o interpretaci zásad FAIR pro mechanistické modely účinků při regulačním hodnocení rizik pesticidů pro životní prostředí

Úřad EFSA zahájil veřejnou konzultaci o výkladu zásad FAIR pro mechanistické modely účinků v regulačním hodnocení environmentálních rizik pesticidů.

Návrh dokumentu naleznete na portálu EFSA Connect.

Termín pro zaslání komentářů: 2. července 2025

Zdroj: EFSA Connect