21. leden 2025
21
leden

Pozvánka na konferenci: Partnerství pro hodnocení rizik chemických látek (PARC)

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-konferenci-partnerstvi-pro-hodnoceni-rizik-chemickych-latek-parc/ Vydáno: 21. 1. 2025 Autor: Masarykova univerzita https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/PARC_lista_orez-300x136.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/PARC_lista_orez-768x347.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/PARC_lista_orez.jpg 1070w" alt="" width="1024" height="463" class="wp-image-51593" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Národní konference Partnerství pro hodnocení rizik chemických látek (PARC) bude probíhat 28. 1. 2025 od 9 hodin na Novotného lávce 200/5, v Praze 1. Konference představí Partnerství pro hodnocení rizik chemických látek (PARC) v kontextu inovativního rámce evropských partnerství programu Horizon Europe. Zaměří se na hlavní aspekty partnerství PARC, které má zásadním způsobem reformovat evropský výzkum a výzkumnou spolupráci v oblasti zdravotních rizik spojených s&nbs ...

21. leden 2025
21
leden

Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědí

Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědí – Bezpečnost potravin Vydáno: 21. 1. 2025 Autor: Odbor potravinářský, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/doplnek-stravy_barevne_orez-300x157.jpg 300w" alt="" width="627" height="328" class="wp-image-75051" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výběr z nejčastějších dotazů a odpovědí na téma doplňky stravy. Co jsou to doplňky stravy a k čemu se používají?Doplňky stravy jsou potraviny, které jsou koncentrovaným zdrojem vitaminů, minerálů nebo dalších látek s nutričním či fyziologickým účinkem. Jejich hlavním účelem je doplnit běžnou stravu a podpořit celkové zdraví. Je však důležité upozornit na nezbytnost pestré a vyvážené stravy, která zajistí dostatečný přísun všech důležitých živin, včetně vitaminů a minerálů, a která by měla být základním zdrojem živin pro každého. Proto v případě vyváženého jídelníčku nezbytně není nutné vitaminy a minerály suplementovat. Je vhodné zvážit užívání dop ...

21. leden 2025
21
leden

Webinář EFSA: Stanovisko k hodnocení bezpečnosti bílkovin v geneticky modifikovaných rostlinách v rámci veřejné konzultace

https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-stanovisko-k-hodnoceni-bezpecnosti-bilkovin-v-geneticky-modifikovanych-rostlinach-v-ramci-verejne-konzultace/ Vydáno: 21. 1. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/banner/WEBINAR_BANNER-300x97.jpg 300w" alt="" width="550" height="178" class="wp-image-10703" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Panel EFSA pro geneticky modifikované organismy (GMO) připravil návrh vědeckého stanoviska k hodnocení bezpečnosti bílkovin v GMO, které bylo dne 15. 1. 2025 předloženo do veřejné konzultace. Současně je připraven návrh stanoviska diskutovat se stakeholdery, a to formou webináře, který se bude konat 4. února 2025 v 13:30-14:30 hod. Akce navazuje na první webinář o hodnocení bezpečnosti bílkovin v GMO, který se konal v prosinci 2023 a na němž byl představen mandát EFSA k vlastnímu úkolu. Jeho cílem bylo také lépe porozumět složitému vědeckému kontextu, identifikovat výzvy, zamyslet se nad současnými metodikami a ...