21. leden 2025
21
leden

TZ: Moderní technologie od českých vědců pomáhají zemědělcům zvládnout výzvy 21. století

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-moderni-technologie-od-ceskych-vedcu-pomahaji-zemedelcum-zvladnout-vyzvy-21-stoleti/ Vydáno: 21. 1. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-300x142.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-1024x483.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-768x362.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-1536x725.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-2048x966.jpg 2048w" alt="" width="2560" height="1208" class="wp-image-43063" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Plastické stelivo, agrovoltaika, dojicí a plecí roboti, strojové vidění i AI umožňující omezit pesticidy. Výsledky výzkumu a vývoje moderních zemědělských a přidružených technologií se výzkumníkům z odboru zemědělské techniky, který je součástí CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.), daří úspěšně převádět do p ...

21. leden 2025
21
leden

Výzva k vyjádření zájmu o členství v novém společenství stakeholderů EFSA v oblasti potravin a krmiv

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-k-vyjadreni-zajmu-o-clenstvi-v-novem-spolecenstvi-stakeholderu-efsa-v-oblasti-potravin-a-krmiv/ Vydáno: 21. 1. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/EFSA_building_2023_orez_u-300x177.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/EFSA_building_2023_orez_u-768x453.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/EFSA_building_2023_orez_u-1536x906.png 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/EFSA_building_2023_orez_u-2048x1208.png 2048w" alt="" width="1024" height="604" class="wp-image-49640" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> EFSA zřizuje komunitu stakeholderů (zúčastněných stran) pro žádosti o potraviny a krmiva, která sdruží členy s odbornými znalostmi a profesním zájmem o témata související s žádostmi o potraviny a krmiva, které vyžadují povolení před vstupem na trh EU, označované také jako „regulované produkty“. Cílem komunity je usnadnit diskuse o záležitostech souvisejících s žádostmi, přičemž velký důraz je kladen na aktivní úl ...

20. leden 2025
20
leden

TZ SOCR ČR: Trendy a zvyklosti spotřebitelského chování během svátků 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-socr-cr-trendy-a-zvyklosti-spotrebitelskeho-chovani-behem-svatku-2024/ Vydáno: 20. 1. 2025 Autor: SOCR ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_stolovani-orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_stolovani-orez-768x404.jpg 768w" alt="" width="940" height="495" class="wp-image-75009" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Poslední Vánoce byly bohatší než ty předchozí, kdy ještě doznívala inflační krize. Češi si dopřáli kvalitní potraviny a tradičně se během Vánoc a nového roku starali o to, aby rodinu a přátele vítali u bohatě prostřeného stolu. Vánoční sezóna roku 2024 potvrdila stabilní zájem českých spotřebitelů o výrobky typické pro svátky. Prodeje u většiny zboží tradičně spojeného s Vánocemi stouply oproti celoročnímu průměru o desítky procent. „Českým Vánocům stále dominuje maso, takže největší zájem byl jako vždy o řízky, vinné klobásy ...