Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/kataralni-horecka-ovci-aktualni-informace-k-9-9-2024/
Vydáno: 7. 5. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-768x441.jpg 768w" alt="" width="785" height="451" class="wp-image-71257" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Aktuality k nákazové situaci
7. 5. 2025Od zítřejšího dne dochází ke úpravě mimořádných veterinárních opatření (MVO) ve vztahu ke katarální horečce ovcí (KHO). MVO upřesňují pravidla přemísťování (obchodování) zvířat vnímavých na KHO (skot, ovce a kozy) z ochranného pásma do zařízení pro svody kopytníků (shromažďovacích středisek) mimo ochranné pásmo, odkud se zvířata dále v rámci obchodu přemísťují do zahraničí (členské země EU a třetí země). Pro přemístění zvířat je nutné splnit několik požadavků. Zvířata musí být přepravena z ochranného pásma přímo do zařízení pro svody kopytníků. Na vozidlo je mož ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-dubnu-2025/
Vydáno: 7. 5. 2025
Autor: HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 4. – 30. 4. 2025 celkem 134 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 20 finančních sankcí v celkové výši 159 000,- Kč.
Na základě podnětu se uskutečnila 1 kontrola, podnět se týkal provozní hygieny v provozovně umístěné ve zdravotnickém zařízení. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 20 kontrol. V 8 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci dubnu byly zjištěny nedostatky zejména v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, v provozní hygieně, v označení zákazu kouření a zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, v osobní hygieně zaměstnanců vykonávající činnosti epidemiologicky závažné a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf ...
https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-bez-tabaku-2025-bud-nicotinefree/
Vydáno: 7. 5. 2025
Autor: HSHMP
SZÚ vyhlašuje kampaň pro školy, cílem je upozornit na manipulace tabákového průmyslu.
Státní zdravotní ústav pořádá preventivní kampaň určenou školám.
Světový den bez tabáku, vyhlašovaný od roku 1998 každoročně, letos upozorňuje na manipulativní taktiky tabákového průmyslu, které cílí především na děti a mladistvé.
Kampaň má za cíl zvýšit u žáků povědomí o rizicích a odhalit marketingové manipulace, které vedou mladé lidi k užívání těchto produktů.
Výrobci přicházejí s „moderními“ alternativami, jako jsou e-cigarety a nikotinové sáčky. Tyto produkty vytvářejí zdání neškodnosti a lákají atraktivním vzhledem i příchutěmi, přestože obsahují vysoce návykový nikotin s negativními dopady na zdraví.
Státní zdravotní ústav vyzývá školy k účasti na kampani: zapojte žáky, využijte jejich kreativitu, zapojte veřejnost, zvyšujte informovanost.
Plné znění výzvy SZÚ zde:
Zadani-kampane-Bud-nicotinefree
Přihláška do kampaně zde:
Prihlaska-do-kampane-Bud-nicotinefree
Propagační plakát zde:
Bud-nicotinefree-propagace-1 ...