Brucela v potravinách – zdroje nákazy a možnosti prevence
https://bezpecnostpotravin.cz/brucela-v-potravinach-zdroje-nakazy-a-moznosti-prevence/ Vydáno: 20. 1. 2025 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-1536x716.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez.jpg 1890w" alt="" width="1024" height="477" class="wp-image-74995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Německý Úřad pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) aktualizoval informace z roku 2014. Brucelóza je celosvětově jedním z nejčastějších bakteriálních onemocnění přenášených ze zvířat na člověka. Nejvýznamnější cestou přenosu je konzumace syrového mléka a sýrů ze syrového mléka, méně často syrového masa. Ve střední a severní Evropě byla brucelóza u hospodářských zvířat úspěšně potlačena a v současné době se vys ...