7. květen 2025
7
květen

Hlášení v systému RASFF: 18. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-18-tyden-2025/ Vydáno: 7. 5. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2025: 28. 4. – 4. 5. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hl ...

7. květen 2025
7
květen

Uložte si do kalendáře: Webinář u příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/ulozte-si-do-kalendare-webinar-u-prilezitosti-svetoveho-dne-bezpecnosti-potravin/ Vydáno: 7. 5. 2025 Autor: KM EFSA Potraviny mohou být kontaminovány celou řadou nebezpečných látek: bakteriemi, chemikáliemi, plísněmi nebo parazity, které mohou způsobit nejméně 200 různých onemocnění. Tyto nemoci mají dopad na zdraví, živobytí, vzdělání a ekonomiku. Lze jim však předcházet – pokud budeme informováni a podnikneme příslušné kroky. Každý rok 7. června proto oslavujeme Světový den bezpečnosti potravin si a připomínáme si, že bezpečnost potravin je kolektivním právem a odpovědností – každý musí hrát svou roli. https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3-300x79.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3-768x202.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3-1536x405.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3.jpg 1780w" alt="" width="1024" height="270" class="wp-image-83266" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> V České republice a Sloven ...

6. květen 2025
6
květen

Vědci vyvinuli hedvábné mikrojehly k injekcím pro rostliny

https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vyvinuli-hedvabne-mikrojehly-k-injekcim-pro-rostliny/ Vydáno: 6. 5. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m.jpg 1188w" alt="" width="1024" height="578" class="wp-image-50185" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Když farmáři aplikují pesticidy na plodiny obvyklým způsobem, tedy postřikem, 30 až 50 procent chemikálií skončí v ovzduší nebo v půdě namísto v rostlinách. Je to plýtvání, která současně vážně ohrožuje životní prostředí. Mezinárodní tým odborníků vyvinul více cílený způsob dodávání látek rostlinám, který je založený na mikrojehlách z hedvábí. V rámci výzkumu, publikovaném v Nature Nanotechnology, vědci vytvořili postup pro výrobu dutých mikrojehel z hedvábí ve velkém ...