16. leden 2025
16
leden

ČSCHMS: Aktuální informace k výskytu slintavky a kulhavky

https://bezpecnostpotravin.cz/cschms-aktualni-informace-k-vyskytu-slintavky-a-kulhavky/ Vydáno: 16. 1. 2025 Autor: ČSCHMS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-na-paznechtech_orez-300x168.jpg 300w" alt="" width="623" height="348" class="wp-image-74959" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto SVS: léze na paznehtech Státní veterinární správa situaci kolem výskytu slintavky a kulhavky v Německu, která byla v pátek 10. ledna 2025 potvrzena na bůvolí farmě nedaleko od Berlína, důkladně monitoruje, zatím však nebude i přes relativní blízkost ohniska přijímat žádná konkrétní opatření. Hlavním důvodem je to, že z této spolkové země dle vyjádření ředitele SVS MVDr. Semeráda do České republiky v posledním období nebyla importována žádná k nákaze vnímavá zvířata. Veterináři nechtějí proto mezi chovateli ani obchodními partnery vyvolávat zbytečnou paniku, obezřetnost je však vzhledem k extrémní nakažlivosti zcela na místě. Mnohé státy Unie, stejně jako některé země mimo Evropu (Korea, Me ...

16. leden 2025
16
leden

19. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika

https://bezpecnostpotravin.cz/19-sympozium-spolecnosti-pro-probiotika-a-prebiotika/ Vydáno: 16. 1. 2025 Autor: Společnost pro probiotika a prebiotika https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Sympozium_19._SPP_okraj-modry-300x212.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Sympozium_19._SPP_okraj-modry-768x543.jpg 768w" alt="" width="972" height="687" class="wp-image-74947" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Společnost pro probiotika a prebiotika bude pořádat 8. dubna 2025 19. Sympozium. Během sympozia bude udělena cena za nejlepší původní vědeckou publikaci autorů do 35 let zaměřenou na střevní mikroorganismy, probiotika a prebiotika. Sympozium bude pořádáno bez kongresového poplatku. Na sympozium je nutné se včas registrovat, členství v SPP nezaručuje automatickou registraci na sympozium. Vyzvaná přednáška:Yeast Cell Wall Components as Prebioticsprof. Anna Bzducha-Wróbel, DSc. (Faculty of Food Technology, Varšava): Program 19: Sympozium bude ke stažení zde Místo konání: ...

16. leden 2025
16
leden

Hlášení v systému RASFF: 2. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-2-tyden-2025/ Vydáno: 16. 1. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 2. týdnu 2025: 6. 1. – 12. 1. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlá ...