Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nanotechnologie-partneri-efsa-podporuji-pouzivani-novych-metod-hodnoceni/
Vydáno: 1. 11. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-300x181.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-768x463.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m.jpg 1533w" alt="" width="1024" height="617" class="wp-image-49352" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nová zpráva partnerů EFSA v projektu NAMs4NANO navrhuje systém podporující metodiky nového přístupu (New Approach Methodologies, NAMs) k hodnocení potenciálních rizik nanočástic pro bezpečnost potravin.
NAMs (metodiky nového přístupu) označují širokou škálu metod testování a hodnocení chemických látek, které nevyužívají pokusy na zvířatech nebo lidech. Kromě toho, že tyto metody postupně nahrazují zkoušky na zvířatech, mohou přispět ke zlepšení hodnocení bezpečnosti tím, že používají modely, které lépe simulují podmínky u lidí.
Metodiky nového pří ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-42-tyden-2024/
Vydáno: 1. 11. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 42. týdnu 2024: 14. 10. – 20. 10. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní ...
https://bezpecnostpotravin.cz/1-listopadu-startuje-kampan-nikotin-vic-bere-nez-dava/
Vydáno: 1. 11. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Nikca_vapirka_orez_2-300x179.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Nikca_vapirka_orez_2-768x458.jpg 768w" alt="" width="832" height="496" class="wp-image-72795" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Státní zdravotní ústav ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR zahajuje 1. 11. 2024 mediální kampaň s názvem „Nikotin víc bere, než dává“, zaměřenou na prevenci užívání nikotinových výrobků.
Snadná dostupnost těchto výrobků a jejich oblíbenost, především mezi dětmi a mladistvými, představuje vyšší riziko vzniku závislosti již v útlém věku. Státní zdravotní ústav se sledování užívání nikotinových výrobků věnuje dlouhodobě. Podle studie GYTS z roku 2022 užívá elektronické cigarety 21,4 procent žáků a studentů ve věku 13 až 15 let. Ve věkové kategorii 15-24 let se výskyt uživatelů elektronických cigaret mezi lety 2020-2023 dokonce ztrojnásobil (dle výzku ...