Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/v-ceske-republice-byl-po-peti-letech-zjisten-vyskyt-nebezpecneho-parazita-u-uloveneho-divocaka/
Vydáno: 15. 1. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/SVS-divoke-prase_orez-300x139.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/SVS-divoke-prase_orez-768x357.jpg 768w" alt="" width="943" height="438" class="wp-image-52368" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Tisková zpráva – V České republice byl po více než pěti letech zjištěn výskyt nebezpečného parazita svalovce (trichinella) u uloveného prasete divokého. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu (SVÚ) Olomouc potvrdilo přítomnost trichinel u divočáka uloveného v katastrálním území Bukovec u Jablunkova v Moravskoslezském kraji v blízkosti polských a slovenských hranic. Poslední podobný nález byl zaznamenán v roce 2019. Státní veterinární správa (SVS) při této příležitosti připomíná povinnost vyšetřovat všechnu ulovenou černou zvěř na výskyt trichin ...
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-leden-2025/
Vydáno: 15. 1. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-768x225.jpg 768w" alt="" width="872" height="255" class="wp-image-40997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto nař ...
https://bezpecnostpotravin.cz/cirok-obilnina-budoucnosti/
Vydáno: 15. 1. 2025
Autor: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Cirok-Ruzrok-3-foto-Jiri-Hermuth-768x512-1-300x200.jpeg 300w" alt="" width="768" height="512" class="wp-image-74856" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Ing. Jiří Hermuth, CARC, Dozrávající lata čiroku odrůdy Ruzrok
Tisková zpráva CARC – Čirok je obilninou budoucnosti s pozoruhodnými schopnostmi. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině.
Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovanější obilninou světa. Je velice nápomocný v zemědělství. Uvolňuje do půdy látky, které ji zbavují od škůdců. Dokáže z pole vystrnadit i dnes přemnožené hraboše. Navíc je využitelný v bezlepkovém potravinářství i udržitelné energetice. Má antioxidační a prot ...