Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.tc.cz/cs/novinky/913/pozvanka-na-serii-narodnich-informacnich-dnu...
Plánujete podat projekt do programu Horizont Evropa? Hledáte aktuální informace o nadcházejících výzvách a tematických prioritách? Připojte se k národním informačním dnům, které pořádá Technologické centrum Praha ve spolupráci s odborníky na jednotlivé oblasti programu.
Tyto informační dny vám přinesou aktuální přehled výzev, doporučení k přípravě projektů a příležitost diskutovat se zkušenými řešiteli i zástupci Evropské komise.
Přijměte naši videopozvánku jako inspiraci, na které z akcí je nyní možné se registrovat.Těšíme se s vámi na viděnou.
Informace k jednotlivým akcím (vč. registrace) najdete zde:
1. dubna 2025 (prezenčně, TC Praha) – Národní informační den Klastru 6 - Potraviny, bioekonomika, přírodní zdroje, zemědělství a životní prostředí a environmentální mise
15. dubna 2025 (online) – Národní informační den Klastru 1 - Zdraví a Mise rakovina
23. dubna 2025 (hybridně, TC Praha) - Národní informační den k příležitostem v HE pro města a regiony
24. dubna 2025 (online) – Národní informační den Klastru 2 – Kultura, kreativita a inkluzivní spole ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kontaminanty-ktere-si-vyrobime-doma/
Vydáno: 19. 3. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
Co jsou to kontaminanty v potravinách a jak se dostávají do potravin?
Kontaminanty jsou látky, které nebyly do potravin přidány záměrně. Mohou se do potravin dostat kdykoli během jejich výroby, manipulace, skladování, zpracování, distribuce nebo mohou pocházet také ze životního prostředí. Tyto látky mohou ovlivnit kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin, a proto je nutné jejich přítomnost pečlivě sledovat. Dozorové orgány jako jsou Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský pravidelně monitorují potravinový řetězec, aby zajistily bezpečnost potravin, které konzumujeme. Tyto dozorové orgány sledují například obsahy kovů, mykotoxinů, rostlinných toxinů, rezidua veterinárních léčiv nebo rezidua pesticidů v potravinách.
Kontaminanty vznikající při domácí přípravě potravin
Při domácí tepelné úpravě potravin mohou vznikat různé kontaminanty, které mohou ovlivnit jejich kvalitu a bezpečnost. Patří mezi ně například akrylamid, polycyklické aromatické uh ...