20. březen 2025
20
březen

Prohlídka včelstev zaměřená na onemocnění plodu

https://bezpecnostpotravin.cz/prohlidka-vcelstev-zamerena-na-onemocneni-plodu/

Vydáno: 20. 3. 2025
Autor: Český svaz včelařů
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vcely_uly_orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vcely_uly_orez-768x406.jpg 768w" alt="" width="871" height="460" class="wp-image-77371" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Český svaz včelařů zveřejnil jednoduchý a stručný návod, jak provést preventivní prohlídky včel se zaměřením na onemocnění plodu.

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Prohlidka-vcelstev-270x300.jpg 270w" alt="" width="586" height="652" class="wp-image-77374" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: var(--gov-color-brown); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: Český svaz včelařů

19. březen 2025
19
březen

Pozvánka na sérii národních informačních dnů k výzvám 2025 programu Horizont Evropa

https://www.tc.cz/cs/novinky/913/pozvanka-na-serii-narodnich-informacnich-dnu... Plánujete podat projekt do programu Horizont Evropa? Hledáte aktuální informace o nadcházejících výzvách a tematických prioritách? Připojte se k národním informačním dnům, které pořádá Technologické centrum Praha ve spolupráci s odborníky na jednotlivé oblasti programu. Tyto informační dny vám přinesou aktuální přehled výzev, doporučení k přípravě projektů a příležitost diskutovat se zkušenými řešiteli i zástupci Evropské komise. Přijměte naši videopozvánku jako inspiraci, na které z akcí je nyní možné se registrovat.Těšíme se s vámi na viděnou. Informace k jednotlivým akcím (vč. registrace) najdete zde: 1. dubna 2025 (prezenčně, TC Praha) – Národní informační den Klastru 6 - Potraviny, bioekonomika, přírodní zdroje, zemědělství a životní prostředí a environmentální mise 15. dubna 2025 (online) – Národní informační den Klastru 1 - Zdraví a Mise rakovina 23. dubna 2025 (hybridně, TC Praha) - Národní informační den k příležitostem v HE pro města a regiony 24. dubna 2025 (online) – Národní informační den Klastru 2 – Kultura, kreativita a inkluzivní spole ...

19. březen 2025
19
březen

Kontaminanty, které si vyrobíme doma

https://bezpecnostpotravin.cz/kontaminanty-ktere-si-vyrobime-doma/ Vydáno: 19. 3. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství Co jsou to kontaminanty v potravinách a jak se dostávají do potravin? Kontaminanty jsou látky, které nebyly do potravin přidány záměrně. Mohou se do potravin dostat kdykoli během jejich výroby, manipulace, skladování, zpracování, distribuce nebo mohou pocházet také ze životního prostředí. Tyto látky mohou ovlivnit kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin, a proto je nutné jejich přítomnost pečlivě sledovat. Dozorové orgány jako jsou Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský pravidelně monitorují potravinový řetězec, aby zajistily bezpečnost potravin, které konzumujeme.  Tyto dozorové orgány sledují například obsahy kovů, mykotoxinů, rostlinných toxinů, rezidua veterinárních léčiv nebo rezidua pesticidů v potravinách. Kontaminanty vznikající při domácí přípravě potravin Při domácí tepelné úpravě potravin mohou vznikat různé kontaminanty, které mohou ovlivnit jejich kvalitu a bezpečnost. Patří mezi ně například akrylamid, polycyklické aromatické uh ...