Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/houbove-kompostovani-omezuje-sireni-patogenu-a-genu-s-rezistenci/
Vydáno: 29. 4. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/hnuj_kravsky_orez-300x149.jpg 300w" alt="" width="643" height="319" class="wp-image-72568" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tradiční kompostování často selhává kvůli nízké účinnosti degradace lignocelulózy a výskytu patogenů i genů s rezistencí vůči antibiotikům. Přenos těchto genů v půdě navíc zvyšuje používání antibiotik v chovech dobytka, například oxytetracyklinu. Ohrožuje to bezpečnost zemědělství.
Výzkumný tým čínského akademického Kunming Institute využil technologii mikrobiální konverze k vytvoření uzavřeného systému, který zahrnuje slámu z pěstovaných plodin, chlévský hnůj a použité houbové substráty, přičemž umožňuje zelené a efektivní využívání organické hmoty k podpoře růstu plodin.
Badatelé vycházeli z velkého množství dos ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kataralni-horecka-ovci-aktualni-informace-k-9-9-2024/
Vydáno: 29. 4. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-768x441.jpg 768w" alt="" width="785" height="451" class="wp-image-71257" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Aktuality k nákazové situaci
25. 4. 2025Od 1. května 2025 bude oficiálně ukončeno období sezóně prosté KHO na území celé České republiky, tj. období bez aktivity vektorů nákazy katarální horečky ovcí (tj. tiplíků druhu Culicoides). Současně budou vydána nová celostátní mimořádná veterinární opatření ke KHO – veškeré informace budou uvedeny na webu SVS ČR v příštím týdnu. S ukončením tohoto období již nebude možné certifikovat vnímavá zvířata z ČR do jiného členského státu na podmínky k přemístění zvířat v období sezóně prostém bez nutnosti vyšetření na původce KHO. Podmínky k&nb ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-norskeho-vkm-k-poskytnuti-dat-dusitany-dusicnany-nitrosaminy/
Vydáno: 29. 4. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/VKM_dusitany-300x125.jpg 300w" alt="" width="681" height="283" class="wp-image-83242" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Norský Vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) bude posuzovat, zda expozice dusičnanům, dusitanům a/nebo nitrosaminům z potravin představuje zdravotní riziko pro některou skupinu norské populace.
Pro toto posouzení rizik je zapotřebí analýza dusičnanů a/nebo dusitanů a/nebo N-nitrosaminů v potravinách, aby bylo možné prozkoumat možné korelace mezi dusičnany/dusitany a nitrosaminy a vyvinout predikční modely pro tvorbu těchto látek v potravinách.
Z tohoto důvodu VKM vyzývá podniky a další zainteresované veřejné i soukromé subjekty (včetně úřadů, organizací, univerzit, výzkumných a jiných institucí a společností), aby poskytly údaje z analýz dusičnanů a/nebo dusitanů a/nebo N-nitrosamin ...