Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-vyborny-sjednoceni-dozoru-a-prevedeni-kompetenci-ke-kontrole-na-szpi-odstranuje-drive-mnohdy-nelogicke-rozdeleni-pusobnosti/
Vydáno: 15. 1. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství, SZPI
Tisková zpráva — Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje provozovny společného stravování (restaurace, bary, pivnice, vinárny, rychlá občerstvení, cukrárny, stravování na čerpacích stanicích apod.) společně s dalšími orgány dozoru od roku 2015. Od letošního 1. ledna se dozor nad požadavky potravinového práva v provozovnách společného stravování otevřeného typu sjednotil pod Ministerstvo zemědělství.
„Sjednocení dozoru a převedení kompetencí ke kontrole na SZPI odstraňuje dříve mnohdy nelogické rozdělení působnosti, kdy stejné požadavky u stejně zaměřených podniků se srovnatelnou mírou rizika dozorovaly různé orgány. Předností SZPI je kromě jiného centrální řízení a jednotné metodické postupy kontrol, všechny inspektoráty postupují stejně napříč obory i regiony. Vytváříme tím přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
K ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-souvislosti-se-slintavkou-a-kulhavkou-v-nemecku-zada-svs-chovatele-o-zvyseni-biologicke-bezpecnosti-soucasne-varuje-verejnost-pred-sirenim-teto-vysoce-infekcni-nakazy/
Vydáno: 14. 1. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-768x403.jpg 768w" alt="" width="933" height="490" class="wp-image-74827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto SVS: léze v dutině ústní u skotu
Tisková zpráva – Kvůli potvrzenému případu slintavky a kulhavky (SLAK) v Německu z minulého týdne Státní veterinární správa (SVS) vyzývá chovatele ke zvýšenému dodržování pravidel biologické bezpečnosti a důsledné kontrole původu zvířat. O podezřelých případech jsou pak chovatelé povinni informovat příslušnou krajskou veterinární správu. Riziko přenosu SLAK se neomezuje jen na přímý přenos mezi zvířaty. Nákaza se může šířit také nepřímým způsobem (skrze obuv, oblečení, ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vysledna-sklizen-ovoce-2024/
Vydáno: 14. 1. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock-jablka-na-strome_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock-jablka-na-strome_orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="942" height="489" class="wp-image-74820" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Výsledná hlášení sklizně ovoce potvrdila předchozí nízké odhady.
Výsledná sklizeň ovoce k 15. 12. 2024 v případě jabloní činí 36 040 tun, což je 32 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Na výrazném poklesu sklizně jablek se podepsalo teplé jarní počasí následované jarními mrazy, které způsobily poškození květů a plůdků.
Výrazné poškození zaznamenaly i hrušně, jejichž úroda činí v letošním roce přibližně 5603 tun, což je 77 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu. U hrušní konečnou sklizeň pozitivně ovlivnil dostatek srážek, dlouhý teplý podzim a ...