10. únor 2025
10
únor

ANSES: Lepší pochopení potenciálních zdravotních účinků ultrazpracovaných potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/anses-lepsi-pochopeni-potencialnich-zdravotnich-ucinku-ultrazpracovanych-potravin/ Vydáno: 10. 2. 2025 Autor: ANSES https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-1024x585.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-768x439.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-1536x877.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-2048x1170.jpg 2048w" alt="" width="2560" height="1462" class="wp-image-48381" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock „Ultrazpracované“ potraviny jsou součástí nabídky potravin, zároveň však vyvolávají určité obavy o jejich dopad na zdraví. Koncept zdravotních obav u ultrazpracovaných potravin však nebyl zatím vědecky podložen. S ohledem na tuto skutečnost provedla Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a b ...

10. únor 2025
10
únor

Podcast EFSA: Jak ovlivňují měnící se oceány naše potraviny

https://bezpecnostpotravin.cz/podcast-efsa-jak-ovlivnuji-menici-se-oceany-nase-potraviny/ Vydáno: 10. 2. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Podcast_Oceany-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Podcast_Oceany-768x431.jpg 768w" alt="" width="906" height="509" class="wp-image-76115" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Oceány již dlouho poutají naši představivost. Vzpomeňte si na dravé piráty nebo odvážné průzkumníky, kteří hledají daleké země. Dnes oceány představují novou hranici. Pod mořským dnem se skrývají vzácné nerosty, které by mohly být hnacím motorem technologických inovací. Oceánská akvakultura by mohla řešit problémy udržitelnosti zemědělství na souši. Změna klimatu otevírá nové námořní trasy pro obchod. Jaká jsou však rizika pro bezpečnost potravin? Jak může změna využití oceánů ovlivnit naše zásobování potravinami? Vydejte se s námi na průzkum oceánských hlubin! Podcast EFSA: Epizoda 25 – Na vlně: Jak ovlivňují měnící se oceány n ...

10. únor 2025
10
únor

Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?

https://bezpecnostpotravin.cz/budoucnost-na-taliri-laboratorni-veprove-s-cirokem-jako-revoluce-v-potravinarstvi/ Vydáno: 10. 2. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/veprove-maso-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/veprove-maso-768x416.jpg 768w" alt="" width="961" height="521" class="wp-image-76105" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V posledních letech zažívá oblast laboratorně pěstovaného masa obrovský rozmach. Po prvních laboratorně vypěstovaných kuřatech, která se již dostala do restaurací v USA, přichází další inovace: vědecký tým z National University of Singapore (NUS) představil prototyp laboratorně pěstovaného vepřového masa, které je kultivováno pomocí proteinu kafirinu (zásobní protein ze skupiny prolaminů), extrahovaného z červeného čiroku. Proč laboratorně pěstované maso? Kultivované maso je ekologickou a etickou alternativou ke konvenčnímu chovu hospodářských zvířat. Vyžaduje mnohem méně půdy a vody a při jeho produkci vz ...