Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravene-brambory-odolnejsi-vuci-vlnam-horka/
Vydáno: 5. 5. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/brambory_ranne_vetsi_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/brambory_ranne_vetsi_orez-768x427.jpg 768w" alt="" width="811" height="451" class="wp-image-83357" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tým odborníků z Illinoiské univerzity v USA zveřejnil ve vědeckém časopise Global Change Biology výsledky výzkumu, který přináší průlom v pěstování brambor v podmínkách klimatických změn. Pomocí genetické modifikace se jim podařilo vytvořit odrůdu brambor schopnou ve vlnách veder produkovat až o 30 % větší hlízy, aniž by tím utrpěla jejich nutriční hodnota.
Aby bylo možné zajistit potravinovou bezpečnost v oblastech nejvíce ohrožených dopady globálního oteplování, je nezbytné vyvíjet plodiny odolné vůči častějším a intenzivnějším vlnám horka. Brambory přitom hrají klíčovou roli v globálním potravin ...
https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-hygieny-rukou-2025/
Vydáno: 5. 5. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/myti-rukou_Hanus_orez-300x183.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/myti-rukou_Hanus_orez-768x467.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/myti-rukou_Hanus_orez-1536x935.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/myti-rukou_Hanus_orez-2048x1246.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="623" class="wp-image-40056" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MZe
„Rukavice ve správný čas. Hygiena rukou vždy – udržitelná cesta k lepší hygieně.“
Světový den hygieny rukou si připomínáme 5. května. Kampaň WHO, která probíhá od roku 2009, se nese v duchu hesla „SAVE LIVES: Clean Your Hands“ (Chraňme životy čistýma rukama).
Letošní téma “It might be gloves. It’s always hand hygiene” (Možná jsou to rukavice. Vždycky jde o hygienu rukou) věnuje pozornost správnému mytí a dezinfekci rukou a zároveň zvažování, kdy je skutečně nutné pou ...
https://bezpecnostpotravin.cz/plytvani-potravinami-zavazny-problem-ktery-muzeme-resit-spolecne/
Vydáno: 5. 5. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Věděli jste, že české domácnosti ročně vyhodí přes 420 tisíc tun jídla? Podle průzkumu STEM/MARK zpracovaného pro Ministerstvo zemědělství (MZe) považuje 71 % Čechů plýtvání potravinami za závažný problém, který je třeba urgentně řešit. Přesto se hospodaření s jídlem stále nedaří dostatečně zlepšit. Na úrovni celé Evropské unie se ročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin.
Program #Safe2Eat, organizovaný Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin MZe, se zaměřuje na zvyšování informovanosti o správném zacházení s potravinami, které může významně snížit množství potravinového odpadu.
Jak můžeme společně snížit plýtvání potravinami?
Plánujte nákupy: Nakupujte jen to, co skutečně potřebujete, a vyhněte se impulzivnímu nakupování.
Skladujte potraviny správně: Dodržujte chladicí řetězec, uchovávejte potraviny na správné teplotě a používejte vhodné nádoby.
Rozlišujte datum spotřeby a minimální trvanlivost:
Datum spotřeby – označuje bezpečnost potraviny, ...