11. červenec 2023
11
červenec

Proč je důležité doplňovat tekutiny?

https://bezpecnostpotravin.cz/proc-je-dulezite-doplnovat-tekutiny/ Vydáno: 11. 7. 2023 Autor: viscojis.cz/teens   Foto: Shutterstock Lidské tělo se skládá převážně z vody. Nejvíce je obsažena v těle malých dětí, u kterých tvoří až 3/4 jejich těla. Mladý člověk má ve svém těle přibližně 60 % vody, starší lidé ještě méně. Toto množství si můžeme představit tak, že například mladý muž, který váží 75 kilogramů, má ve svém těle 45 kg vody. Jak se voda z těla ztrácí? Za běžných podmínek ztrácí naše tělo asi 2–2,5 litrů vody denně, a to močí, stolicí, dýcháním a pocením. Močí vyloučíme asi 1 litr tekutin denně, pocením půl litru a zbytek dýcháním a stolicí. Za určitých podmínek, jako jsou například vyšší tělesná zátěž či teplé počasí, může docházet k vyšším ztrátám vody, protože se více potíme. U některých sportovních aktivit může být ztráta vody pocením až 4 litry – např. při maratonském běhu.   Kolik máme vypít tekutin? Jednoduše řečeno: Tolik, kolik jsme ztratili. Objem tekutin, který potřebujeme, závisí především na věku, pohlaví, pohybové aktivitě, které se věnujeme, ale také na prostředí, ve kterém se nacházíme. Vodu do těla přijímáme v p ...

11. červenec 2023
11
červenec

Jak lze účinně chránit spotřebitele před nákazou bakterií Eshcerichia coli z potravin?

  https://bezpecnostpotravin.cz/jak-lze-ucinne-chranit-spotrebitele-pred-nakazou-bakterii-eshcerichia-coli-z-potravin/   Vydáno: 11. 7. 2023 Autor: ANSES   Foto: Shutterstock Enterohemoragické bakterie Escherichia coli (EHEC) mohou způsobit potenciálně závažné infekce z potravin, a to především u malých dětí, starších osob a osob s oslabenou imunitou. V novém odborném hodnocení francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) klasifikuje kmeny bakterií zodpovědné za závažné formy infekce a předkládá doporučení pro zlepšení monitorování rizik kontaminace výrobků před jejich uvedením na trh. Úřad ANSES v této souvislosti připomíná, že je důležité nadále uplatňovat správná hygienická opatření a dodržovat doporučení pro přípravu pokrmů; navíc upozorňuje, že by se vnímavé skupiny obyvatelstva měly i nadále vyhýbat konzumaci některých potravin. Bakterie EHEC je zodpovědná za infekce přenášené potravinami Zatímco většina kmenů bakterie Escherichia coli nepředstavuje žádné zdravotní riziko, některé kmeny, jako například enterohemoragická E. coli neboli EHEC, jsou patogenní, protože produkují toxin zvaný Shiga toxin. Tyto kmeny ...

10. červenec 2023
10
červenec

dTest: Test kolových nápojů 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-kolovych-napoju-2023/ Vydáno: 10. 7. 2023 Autor: dTest   Ilustrační foto Spotřebitelská organizace dTest publikovala výsledky testu kolových nápojů v časopise dTest 7/2023. Coca-Cola, Pepsi Cola a jim podobné limonády mají jak své věrné fanoušky, tak širokou skupinu odpůrců. Jako důvod, proč se jim vyhýbat, se uvádí vysoký podíl cukru, přítomnost fosforu nebo jejich kyselý charakter. V testu jsme se na tyto sporné body podívali s vesměs očekávatelnými výsledky. Cukru je v kolových limonádách opravdu víc než dost – v půl litru okolo devíti kostek. Jeden z výrobků nás navíc nemile překvapil zamlčenými informacemi o složení. Kolové limonády, pro zjednodušení Coca-Cola, Pepsi a jejich alternativy, jsou pro mnohé synonymem nepříliš zdravého nápoje. V testu kolových limonád jsme zjišťovali, jak to s nimi je. Nejen Coca-Cola a Pepsi Podle reklamy by se mohlo zdát, že v této kategorii limonád se objevují jen dvě tři značky: Coca-Cola, Pepsi Cola a RC Cola. Ve skutečnosti k nim existuje celá řada alternativ, ať už jde o privátní značky obchodních řetězců, nebo produkty malých firem. Celkem se nám do tes ...