11. listopad 2024
11
listopad

Beseda „O konopí bez předsudků“, Olomouc, 20. 11. 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/beseda-o-konopi-bez-predsudku-olomouc-20-11-2024/ Vydáno: 11. 11. 2024 Autor: VÚRV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/konopi_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/konopi_orez-768x427.jpg 768w" alt="" width="836" height="465" class="wp-image-71415" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Dne 20. 11. 2024 od 17. hod. se v Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci uskuteční již pátá beseda s názvem „O konopí bez předsudků“. Pořad moderuje Petr Tarkowski, který působí ve Vysokoškolském ústavu CATRIN UP a ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Hosty budou letos Jana Michailidu, odborná asistentka z VŠCHT a poradkyně Ministerstva spravedlnosti, Pavel Kubů, expert na lékařskou informatiku a adiktologii a Peter Vojtko, veterinární lékař a podnikatel ze Slovenska. Beseda bude věnována, jak už specializace hostů napovídá, veřejnému zdraví, regulaci psychoaktivních látek, psychomodulačním látkám a potenciálu konopných produktů v humánní a veterinární ...

11. listopad 2024
11
listopad

Ječmen a klimatické změny: Jak mohou geny ječmene přispět k šlechtění odolných plodin

https://bezpecnostpotravin.cz/jecmen-a-klimaticke-zmeny-jak-mohou-geny-jecmene-prispet-k-slechteni-odolnych-plodin/ Vydáno: 11. 11. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/jecmen_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/jecmen_orez-768x414.jpg 768w" alt="" width="900" height="485" class="wp-image-73068" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Ječmen většina Čechů vnímá především jako základní složku piva, nicméně je pro lidskou civilizaci již více než 12 000 let klíčovou plodinou také v potravinářství či jako krmivo. Jeho schopnost růst v různých klimatických podmínkách – od mírných údolí Asie až po vysočiny Jižní Ameriky je důkazem jeho přizpůsobivosti. V důsledku sílících projevů klimatických změn se zachování odolnosti (nejen) ječmene stává velmi důležitým výzkumným tématem. Vědci se nyní zabývají genetickými příčinami odolnosti této rostliny jednak aby se její odolností inspirovali pro implementaci v jiných plodinách a také proto, aby zajistili, že se ječmenu bude i nadále dařit. Výzkum ...

8. listopad 2024
8
listopad

Seminář „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“, 18. 11. 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-soucasnost-a-budoucnost-gmo-a-ngt-v-eu-a-v-globalnim-meritku-18-11-2024/ Vydáno: 8. 11. 2024 Autor: VÚRV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-300x116.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-768x298.png 768w" alt="" width="868" height="337" class="wp-image-47919" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV) a Česká technologická platforma rostlinných biotechnologií (ČTPRB) si Vás dovolují pozvat na kombinovaný seminář „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“, který se uskuteční 18. 11. 2024 ve VÚRV, v.v.i. (nebo přes aplikaci Zoom). Kdy: 18. listopadu 2024, 9:00 – 11:30, prezenčně nebo přes aplikaci ZoomAdresa: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Klubovna Genové banky, Drnovská 507, 161 00 Praha 6 – Ruzyně, tel. 233 022 202 Program: 09:00 – 09:05 Zahájení a úvod (doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc., VÚRV) 09:05 – 09:30 Úskalí návrhu evropské legislativy o NGT a návrh řešení (RN ...