Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-lednu-2025/
Vydáno: 7. 2. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/HSHMP_logo_lista-300x90.jpg 300w" alt="" width="609" height="183" class="wp-image-72265" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 1. – 31. 1. 2025 celkem 175 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1).
Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 17 finančních sankcí v celkové výši 128 000,- Kč. Ve 3 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.
Na základě podnětu se uskutečnilo 8 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a výskytu hlodavců. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 28 kontrol. V 15 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci l ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-v-cr-aktualni-informace-k-6-1-2024/
Vydáno: 7. 2. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ptaci-chripka_SVS_aktuality-300x106.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ptaci-chripka_SVS_aktuality-768x272.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ptaci-chripka_SVS_aktuality.jpg 1413w" alt="" width="1024" height="363" class="wp-image-50218" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Aktuality k nákazové situaci
6. 2. 2025 Nové ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky v malochovu drůbeže se nachází v obci Strašice na Rokycansku v Plzeňském kraji. Chovatel nahlásil náhlý úhyn sedmi z 11 chovaných slepic, kromě toho se zde nacházely ještě tři kachny (indičtí běžci). Veterinární inspektoři provedli na místě šetření, během něhož odebrali vzorky, které zaslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. Vyšetření u uhynulých slepic potvrdilo vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1. Zb ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tipy-pro-vyber-zdroju-omega-3-mastnych-kyselin-pro-optimalni-podporu-zdravi/
Vydáno: 6. 2. 2025
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nenasycene-mastne-kys._orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nenasycene-mastne-kys._orez-768x417.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nenasycene-mastne-kys._orez-1536x833.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nenasycene-mastne-kys._orez-2048x1111.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="555" class="wp-image-39360" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
O omega-3 mastných kyselinách (MK) a jejich přínosu pro zdraví se v poslední době hodně mluví. Laickou veřejností jsou tyto MK vnímány jako jedna skupina, ale mezi jednotlivými omega-3 MK jsou velké rozdíly. Rostlinné zdroje, jako jsou oleje, ořechy a semínka, obsahují tzv. ALA. Živočišné zdroje – především ryby a mořské plody, kterých bohužel konzumujeme málo – obsahují tzv. EPA a D ...