Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/rozvoj-regulacni-vedy-efsa-aktualizovane-potreby-vyzkumu-a-inovaci/
Vydáno: 5. 5. 2025
Autor: KM EFSA
Část práce EFSA v oblasti připravenosti je spojena s mobilizací k novým rámcovým výzkumným programům, které zajišťují, aby byly v celé Evropě uspokojeny vědecké potřeby v oblasti regulace. V tomto duchu provedl EFSA v posledních dvou až třech letech několik plánů a prognostických studií. Tyto iniciativy zahrnují celou řadu oblastí souvisejících s hodnocením rizik a regulační vědou.
V EFSA Journal byl publikován nový úvodník „Pokrok v regulační vědě EFSA: Aktualizované potřeby výzkumu a inovací“, který obsahuje aktualizaci a syntézu potřeb v oblasti výzkumu a inovací, které by mohly podpořit úsilí EFSA v oblasti regulační vědy v nadcházejících letech.
Editorial nastiňuje priority výzkumu a inovací v několika oblastech, včetně: omických technologií, střevního mikrobiomu, nových metodik přístupu (NAM), hodnocení rizik alergenity, souhrnného hodnocení expozice a hodnocení rizik pro životní prostředí (ERA). Kromě shrnutí potřeb v oblasti výzkumu a inovací se dokument zabývá novými výzvami a příležitostmi, které byly identifikovány v rámci nedávnýc ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-17-tyden-2025/
Vydáno: 2. 5. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2025: 21. 4. – 27. 4. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou h ...
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-analyza-vysledku-kolektivniho-odborneho-posouzeni-tykajiciho-se-ucinku-pesticidu-na-zdravi/
Vydáno: 30. 4. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pesticidy_postrik_orez-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pesticidy_postrik_orez-768x395.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pesticidy_postrik_orez-1536x790.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pesticidy_postrik_orez-2048x1053.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="526" class="wp-image-43007" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nežádoucí účinky přípravků na ochranu rostlin musí být sledovány a zohledňovány, aby bylo možné v případě potřeby upravit jejich používání a povolení k uvedení na trh. V rámci svého systému fytopharmacovigilance analyzovala Francouzská Agentura pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) výsledky významné vědecké studie: kolektivní odborné posouzení „Inserm“ týkající se souvisl ...