Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-technologie-chrani-plodiny-testovanim-dna-patogenu-v-ovzdusi/
Vydáno: 12. 8. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/postrik_pesticidy_orez-300x206.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/postrik_pesticidy_orez-768x527.jpg 768w" alt="" width="882" height="605" class="wp-image-70435" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Infekce rostlin teď bude možné detekovat ještě předtím, než budou na rostlinách zřetelné. Zařídí to nová technologie AirSeq, která je schopná identifikovat patogeny v ovzduší podle jejich DNA. Měla by pomoci farmářům zvládat choroby plodin efektivněji a s méně chemikáliemi. E-DNA v ovzduší by mohla být zásadní pro bezpečnost plodin.
Pesticidy v řadě případů nedovedou eliminovat infekční onemocnění rostlin. Současně platí, že mnohé choroby lze standardními postupy detekovat teprve ve chvíli, kdy se na infikovaných plodinách projeví symptomy. To už ale často bývá pozdě na záchranu.
B ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-cervenci-2024/
Vydáno: 12. 8. 2024
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/12.8.2024_lista-300x203.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/12.8.2024_lista-768x519.jpg 768w" alt="" width="818" height="553" class="wp-image-70417" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 7. – 31. 7. 2024 celkem 200 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 32 finančních sankcí v celkové výši 160 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou a v 1 případě bylo uloženo napomenutí. Byla vydána 2 opatření nařízení provedení sanitace.
Graf č. 1
Na základě podnětu se uskutečnilo 24 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a nevhodné manipulace s potravinami. Na zdravotní obtíže po požit ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ovesne-vlocky-v-jidelnicku-pri-snizovani-nadvahy/
Vydáno: 12. 8. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/oves_ovesne-vlocky_lista-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/oves_ovesne-vlocky_lista-768x398.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/oves_ovesne-vlocky_lista-1536x797.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/oves_ovesne-vlocky_lista-2048x1062.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="531" class="wp-image-53365" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek „Ovesné vločky v jídelníčku při snižování nadváhy“ v časopise „Výživa a potraviny 3/2024“.
AbstraktO tom, že jsou ovesné vločky velmi zdravé a vhodné při hubnutí, dlouhou dobu nikdo nepochyboval. Vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek při relativně nízkém glykemickém indexu, to vše se zdálo být nutriční výhodou. Ovšem jejich vedoucí živinou jsou sacharidy, které tvoří 70 % z jejich energetické hodnoty. Na tuto skutečnost ...