Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/aby-puda-byla-plna-zivota-nova-vystava-o-regenerativnim-zemedelstvi/
Vydáno: 14. 6. 2023
Autor: NZM Praha
Foto: NZM
Novou výstavu o regenerativním zemědělství můžete zhlédnout na schodišti Národního zemědělského muzea Praha. Výstava vás provede od počátků konceptu regenerativního zemědělství z 80. let přes praktické zkušenosti a ukázku dnešních farem praktikujících regenerativní přístupy v Česku i zahraničí.
Regenerativní zemědělství vychází z moderní kombinace známých postupů, ale samotný termín začala používat až v 80. letech 20. století americká nezisková organizace Rodale Institute. Její zakladatel Robert Rodale je autorem řady publikací o regenerativní praxi a experimenty vedené pod záštitou institutu obohacují veřejnost dodnes. Regenerativní zemědělství se primárně zaměřuje na zlepšení kvality či obnovu vlastností degradovaných půd.
„Kráčet vpřed pod praporem udržitelnosti znamená, že si sami překážíme, protože nepřijímáme dostatečně náročný cíl. Nejsem proti slovu udržitelnost, ale potřebná je spíše regenerace.”– Robert Rodale, 1989.
Výstava vám představí vývoj mikroorganismů regenerované pů ...
Oddělení EFSA pro výživu a inovace potravin zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k přehodnocení kyseliny behenové z hořčičných semen, která se má používat při výrobě některých emulgátorů podle čl. 21 odst. 2 nařízení (EU) č. 1169/2011 – pro trvalou výjimku z označování. Tento dokument přehodnocuje alergenicitu kyseliny behenové z hořčičných semen, která se má používat při výrobě některých emulgátorů.
Zúčastněné strany se vyzývají, aby předložily své připomínky v uvedené lhůtě. Při předkládání připomínek je třeba uvést konkrétní odkaz na čísla řádků a stránek, kterých se připomínky týkají.
Návrh stanoviska a další informace k podání připomínek naleznete na portálu EFSA Connect.
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-testuji-vyuziti-kavove-sedliny-pri-cisteni-odpadni-vody/
Vydáno: 13. 6. 2023
Autor: MENDELU
Foto: Shutterstock
Informace Mendelovy univerzity v Brně – Čištění odpadní vody je biologický proces, při kterém se v současnosti ale využívá také řada chemických látek. Podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně by se některé z nich daly nahradit látkami přírodního původu. Odborníci se zaměřili na přísady, které se v čistírnách odpadních vod používají k separaci kalů. Takzvané flokulanty zkouší nahradit sloučeninami obsaženými v kávové sedlině nebo odpadu z produkce vína. Chemikálie se vědci snaží eliminovat mimo jiné proto, že se kaly běžně aplikují na zemědělskou půdu.
Ročně v Česku vznikne asi 800 tisíc tun neodvodněných čistírenských kalů. Obsahují spektrum anorganických i organických látek, jsou zdrojem základních živin a stopových prvků. V praxi se proto využívají jako hnojivo pro zemědělskou půdu, při rekultivaci skládek nebo bývají kompostovány. Od odpadní vody se kaly v čistírnách nejčastěji oddělují pomocí dávkování chemikálií na bázi polyakrylamidů, což jsou látky používané i v potravinářství nebo stavebnictví, kde slou ...