Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-kveten-2024/
Vydáno: 5. 6. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-768x225.jpg 768w" alt="" width="872" height="255" class="wp-image-40997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo sta ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-21-tyden-2024/
Vydáno: 5. 6. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 21. týdnu 2024: 20. 5. – 26. 5. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typ ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zaplavy-a-hygiena-na-co-dat-pozor-jak-sanovat-zaplavene-studny/
Vydáno: 4. 6. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda-z-kohoutku-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda-z-kohoutku-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda-z-kohoutku-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda-z-kohoutku-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-53871" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
PRAVIDLA ZÁKLADNÍ HYGIENY PO ZÁPLAVÁCH
Myjte si pečlivě a často ruce!
Ruce si myjte pitnou vodou a mýdlem a utírejte do papírových ubrousků vždy zejména po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, vždy před jídlem, pitím. Dále vždy než se dotýkáte obličeje, ale i před a samozřejmě po použití WC.
Máte-li rýmu, používejte papírové kapesníky pro jedno použití.
Při styku s infekčním materiálem suché ruce dezinfikujte, nejlépe přípravky s obsahem alkoholu.
DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ:
K ...