Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/grant-efsa-cesta-ke-kvantitativnimu-hodnoceni-rizik-v-oblasti-welfare-zvirat-pilotni-testovani-standardizovaneho-souboru-opatreni-zalozenych-na-zviratech-u-prasat/
Vydáno: 31. 5. 2024
Autor: KM EFSA
Ačkoli již existuje několik databází/výzkumných projektů, v nichž jsou uloženy informace o dobrých životních podmínkách prasat a o souvisejících opatřeních na zvířatech (animal based measures – dále jen „ABM“), které by mohly být považovány za potenciálně cenné zdroje dat, jak vyplynulo z projektu cestovní mapy, je v současné době k dispozici mnoho různých protokolů pro hodnocení welfare prasat v celé EU. To naznačuje, že v současné době stále chybí standardizace údajů o dobrých životních podmínkách prasat, což v mnoha případech brání kvantitativnímu hodnocení dobrých životních podmínek prasat.
Obsahem této výzvy (Pathway to animal welfare quantitative risk assessment: piloting a standardised collection of Animal Based Measures in pigs (EUBA-EFSA-2024-BIOHAW-01)) je výběr (stávajících a nových) ABM a souvisejících údajů o managementu, zdrojích a životním prostředí (tzv. „kontextových“ údajů) od prasnic a selat a z různých systémů a postupů ustájení, vče ...
https://bezpecnostpotravin.cz/cokolada-z-celeho-plodu-kakaovniku-nabizi-zdravejsi-pochoutku/
Vydáno: 30. 5. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/chocolate-that-harness_Gate2Biotech-300x199.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/chocolate-that-harness_Gate2Biotech-768x509.jpg 768w" alt="" width="800" height="530" class="wp-image-53782" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj obrázku: Kim Mishra
Badatelé švýcarského ETH Zurich spojili síly s potravinářským průmyslem a přicházejí s čokoládou z celého plodu kakaovníku. Taková čokoláda navyšuje hodnotu produkce farmářů a je také zdravější.
Pro mnoho lidí je čokoláda sladkým pokušením. Její hlavní složkou je hmota z kakaových bobů a kakaové máslo, extrahované rovněž z bobů kakaovníku. Méně známé ale je, že plod kakaovníku obsahuje další cenné živiny, které doposud nebyly příliš využívány.
Tým ETH Zurich a potravinářů zkoumal možnosti maximálního využití plodů kakaovníku, které by zvýšilo zisk z pěs ...
https://bezpecnostpotravin.cz/varovani-pro-spotrebitele-salmonela-v-chlazenem-kurecim-mase-ze-zahranici-3/
Vydáno: 30. 5. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/kureci-maso_Salmonella_1_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/kureci-maso_Salmonella_1_lista-768x439.jpg 768w" alt="" width="998" height="571" class="wp-image-53763" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nevyhovující potravinou TESCO Kuřecí prsní řízek, čerstvé, balené, šarže: 24147102, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK 10094 ES. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Sokolovská 2164, 347 01 Tachov.
Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.
Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 15.04.2024“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje v ...