Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.horizontevropa.cz/cs/kalendar/yiifcalendarevent/730/prehled-partnerskych-burz-k-vyzvam-2025
Kdy:
14.05.2025 - 16.05.2025
Kde:
Brusel (BE), Varšava (PL), Štrasburk (FR), Aalborg (DK), online burzy
Partnerské burzy k navazování kontaktů pro projekty připravované do výzev Horizontu Evropa mají dlouholetou tradici.
Burzy jsou zpravidla dvoudenní a účastní se jich desítky mezinárodních organizací se zájmem o spolupráci na projektech z nejrůznějších oblastí. I po jejich skončení se můžete dále registrovat a sjednávat schůzky se všemi zaregistrovanými účastníky.
Většina partnerských burz probíhá fyzicky, některé hybridně či pouze online.
Jak se zúčastnit burzy? Na vybranou akci se bezplatně zaregistrujete, vytvoříte si profil a poté si online naplánujete schůzky s dalšími zaregistrovanými účastníky. Svoji šanci být osloveni ostatními účastníky zvýšíte podrobným vyplněním svého profilu.
Burzy obvykle nabízejí i možnost prezentovat váš záměr či nápad do vybrané výzvy. Jedná se o tzv. Pitch sessions. Během 3-5 minut se tak můžete živě představit potenciálním partnerům a koordin ...
https://bezpecnostpotravin.cz/rezidua-pesticidu-v-potravinach-jaka-je-situace-v-eu-2/
Vydáno: 14. 5. 2025
Autor: KM EFSA
Podle nejnovější výroční zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zůstává riziko reziduí pesticidů pro lidské zdraví nízké, stejně jako v předchozích letech.
EFSA analyzoval tisíce vzorků odebraných v roce 2023 z běžně konzumovaných produktů. Zpráva shrnuje informace o reziduích pesticidů získané prostřednictvím náhodného a cíleného monitoringu. EFSA také zpřístupnil interaktivní nástroj, který umožňuje uživatelům procházet data v přehledných grafech.
Náhodné vzorkování ukazuje konzistentní výsledky
EFSA analyzoval výsledky 13 246 náhodně odebraných vzorků, které členské státy EU, Norsko a Island získaly z 12 nejčastěji konzumovaných potravin v EU v rámci EU-koordinovaného kontrolního programu (EU MACP). Program EU MACP odebírá vzorky stejných komodit každé tři roky, aby bylo možné sledovat dlouhodobé trendy. V roce 2023 byly analyzovány mrkev, květák, kiwi (zelené, červené, žluté), cibule, pomeranče, hrušky, brambory, sušené fazole, hnědá rýže, žito, hovězí játra a tuk z drůbeže. Výsledky analýzy těchto vzorků ukázaly vysokou m ...
https://bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-mleko-smetana-maslo-co-byste-meli-vedet/
Vydáno: 14. 5. 2025
Autor: Akademie kvality
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Akademie-kvality_Mleko-300x112.jpg 300w" alt="" width="710" height="266" class="wp-image-83584" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Mléko
Mléko, sekret mléčné žlázy samic domestikovaných savců, se využívá pro lidskou výživu již od doby neolitu. V Evropě jsou důkazy o jeho konzumaci staré 7,5 tisíc let. První mlékárna v českých zemích vznikla v 70. letech 19. století v Hostivici u Prahy a navázala tak na již dříve zakládané sýrárny. Celosvětově tvoří 81 % produkce kravské mléko, 15 % buvolí a 1–2 % kozí a ovčí. V ČR se primárně konzumuje mléko kravské, téměř 60 L na osobu ročně. Další druhy mléka jsou využívány minoritně, např. kozího mléka se spotřebuje jen 0,1 L na osobu ročně.
Výroba konzumního mléka a smetany zahrnuje: odstředění syrového mléka, standardizaci tučnosti jejich zpětným smícháním v požadovaném poměru, pasteraci z ...