Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/peptidove-nanosite-jsou-novou-zbrani-proti-bakteriim/
Vydáno: 4. 9. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/bakterie_dlouhe_orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/bakterie_dlouhe_orez-768x360.jpg 768w" alt="" width="933" height="437" class="wp-image-86488" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Mnoho škodlivých bakterií se obstojně pohybuje. Dovedou se vyhnout místům s vysokou koncentrací antibiotik. Také se snadněji šíří v těle a je problém proti nim zasáhnout léky. Je to starost navíc k už tak dost nepříjemné bakteriální rezistenci.
V souvislosti s tím, tým, který vedla Pui Lai Rachel Ee z National University of Singapore (NUS), vyvinul krátké peptidy, které se mohou samovolně uspořádat do extrémně jemně tenkých vláken. Tato nanovlákna se v přítomnosti bakterií spředou dohromady a vytvářejí nanosítě, v nichž bak ...
https://bezpecnostpotravin.cz/biopotravinou-roku-2025-se-stala-bio-smetana/
Vydáno: 4. 9. 2025
Autor: SZIF
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/biopotravina_vitez-300x144.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/biopotravina_vitez-768x368.jpg 768w" alt="" width="917" height="439" class="wp-image-86481" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: myjsmebio.gov.cz
Tisková zpráva, Praha, 4. září 2025 – Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka od Naše farmy Pá-Pá. V dalších kategoriích zvítězily – BIO Kančí šunka z přeštíka Biofarmy Sasov, BIO Vepřový T-bone steak z Naše farmy Pá-Pá, BIO Jablečný mošt ze Statku Cidlina, BIO Hostětínský ocet jablečný z Moštárny Hostětín a BIO Pálava 2024 z BIO Vinařství Marcinčák. V letošním ročníku bojovalo o titul 141 biopotravin.
Vyhlášením vítězů na tiskové konferenci v pražském OC Palladium byl zároveň odstartován 21. ročník kampan ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bio-dava-smysl-ministerstvo-zemedelstvi-spustilo-kampan-na-podporu-biopotravin-a-ekologickeho-zemedelstvi/
Vydáno: 4. 9. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Bio_v-bedynce_orez_w-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Bio_v-bedynce_orez_w-768x434.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Bio_v-bedynce_orez_w-1536x869.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Bio_v-bedynce_orez_w-2048x1158.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="579" class="wp-image-38848" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — V září se koná již 21. ročník kampaně Září – měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, která má za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o přínosech ekologického zemědělství a biopotravin. Trh s biopotravinami v Česku navzdory zpomalení v posledních letech stále roste, v roce 2023 narostl meziročně o 6,7 %. Ekologicky v současné době zemědělci h ...