Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/muze-chemicka-dekontaminace-snizit-pocet-bakterii-v-drubezim-mase/
Vydáno: 29. 8. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/kurata_jatka_jpg-300x155.jpeg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/kurata_jatka_jpg-768x397.jpeg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/kurata_jatka_jpg.jpeg 1073w" alt="" width="1024" height="530" class="wp-image-86335" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Německý spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) publikoval časté otázky a odpovědi na téma chemické dekontaminace drůbežího masa z důvodu snížení počtu bakterií.
Ve srovnání s jinými potravinami je drůbeží maso relativně často kontaminováno patogeny, jako jsou Campylobacter nebo Salmonella. Tyto patogeny, které mohou u lidí způsobit gastrointestinální onemocnění, se vyskytují již u živých zvířat a během porážky se mohou přenést na maso prostřednictvím křížové kontaminace.
Aby se předešlo infekcím z kontaminovaných potravin, je třeba d ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ceny-zeleniny-v-cr-realita-a-souvislosti-nikoli-iluze/
Vydáno: 29. 8. 2025
Autor: Zelinářská unie Čech a Moravy
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_zelenina_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_zelenina_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="947" height="536" class="wp-image-44854" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Stanovisko ZUČM, 19. 8. 2025
V posledních týdnech se v médiích objevila řada tvrzení o vývoji cen potravin, zejména ovoce a zeleniny. Uvádějí, že růst cen na pultech je přímo způsoben vyššími cenami od českých zemědělců. Některá z nich mohou u spotřebitelů vyvolávat mylný dojem, Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) proto považuje za důležité přinést ucelený pohled a souvislostí k současnému vývoji cen.
Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se ceny zemědělských výrobců v rostlinné výrobě v červenci meziročně zvýšily o 11,2 % (v červnu o 13,4 %). Ceny čerstvé zeleniny však byly v červenci ...