Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Technologické centrum Praha vás zve na tradiční matchmakingovou akci Technology & Business Cooperation Days, která proběhne v jarních měsících při Hannover Messe 2025. Akce se uskuteční v hybridním formátu:
18. - 20. 3. 2025 – online schůzky 1. - 3. 4. 2025 – osobní setkání na výstavišti
Využijte svou šanci inovovat! Získejte nové příležitosti a konkurenční výhody prostřednictvím výzkumu a vývoje a technologické i obchodní spolupráce.
Témata matchmakingové akce jsou:
Industry 4.0 and Smart Factory solutions
Resource and energy efficient manufacturing technologies
Sustainable Energy & Mobility
Measurement Tools
Více informací a registrace (do 1. 3. 2025) naleznete ZDE.
Technologické centrum Praha ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou pořádá dne 1. dubna 2025 Národní informační den zaměřený na nové příležitosti programu Horizont Evropa. Přednášející se zaměří na aktuální výzvyklastru 6 - Potraviny, bioekonomika, přírodní zdroje, zemědělství a životní prostředí, relevantní evropské mise (půda, voda, klima) či nabídku EIT Food. O zkušenosti se podělí také úspěšní předkladatelé projektů.
https://bezpecnostpotravin.cz/mykotoxiny-produkovane-patogeny-z-rodu-fusarium-jsou-stale-hrozbou-pro-hygienickou-kvalitu-psenice/
Vydáno: 24. 3. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/CARC_mykotoxiny-v-psenici-300x158.jpg 300w" alt="" width="720" height="380" class="wp-image-77449" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC
Výskyt klasových fuzarióz včetně akumulace mykotoxinů je ovlivněn podmínkami ročníku a vlivem lokálních klimatických podmínek. Největší riziko infekce nastává v období kvetení. Zvýšené ohrožení pro výskyt fuzarióz klasu a následnou akumulaci mykotoxinů přináší vlhké jaro a především srážky cca 14 dní před kvetením a 10 dní po odkvětu. Škodlivost klasových fuzarióz spočívá v redukci výnosů, snížení jakosti a především v akumulaci mykotoxinů v zrnu. Nejvíce sledovaným a rozšířeným mykotoxinem u pšenice je deoxynivalenol (DON), a to z důvodu jeho prokázané toxicity především pro imunitní a trávicí systém.
Hygienické limity
Dne 1. července 2024 vstoupily v ...