Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/chmel-jako-zbran-proti-nebezpecne-nemocnicni-infekci/
Vydáno: 28. 8. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="877" height="494" class="wp-image-86302" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) přinášejí revoluční poznatky v boji proti jedné z nejnebezpečnějších nemocničních infekcí: Clostridioides difficile.
Průlomová studie „Strong Antimicrobial Effects of Xanthohumol and Beta-Acids from Hops against Clostridioides difficile Infection In Vivo“ publikovaná časopisem Antibiotics ukazuje, že látky z chmele – xanthohumol a beta-kyseliny – mohou efektivně potlačit infekci i podpořit hojení střev u laboratorních potkanů. Výzkum finančně podpořili Agentura zdravotnického výzkumu ČR a Ministerstvo obrany ČR.
AbstraktClostridioid ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ministerstvo-zdravotnictvi-predstavilo-doporuceni-nastavujici-jednotna-pravidla-a-minimalni-standardy-pro-bufetovy-vydej-nemocnicni-stravy/
Vydáno: 28. 8. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/bufetovy-vydej_MZCR-300x116.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/bufetovy-vydej_MZCR-768x296.jpg 768w" alt="" width="884" height="341" class="wp-image-86292" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – Ministerstvo zdravotnictví ČR dnes představilo Doporučení pro bufetový výdej nemocniční stravy, které nastavuje jednotná pravidla a minimální standardy pro nemocnice, jež tento způsob podávání jídel chtějí zavést nebo již provozují. Cílem je zvýšit spokojenost pacientů, podpořit jejich nutriční stav a snížit plýtvání potravinami, a to při zachování vysoké úrovně hygieny a efektivity provozu.
„Pro pacienty je jídlo v nemocnici nejen zdrojem energie, ale i důležitou součástí dne, která ovlivňuje jejich celkovou s ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-buvoli-mleko-bez-alergenu-%ce%b2-laktoglobulinu/
Vydáno: 28. 8. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/mleko_sklenicka_nalevani_orez-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/mleko_sklenicka_nalevani_orez-768x475.jpg 768w" alt="" width="903" height="558" class="wp-image-86284" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Alergie na mléko trápí mnoho lidí kvůli bílkovinám, zejména β-laktoglobulinu (BLG). Vědci proto zkoumají možnosti genové editace pomocí technologie CRISPR/Cas, která dokáže přímo odstranit geny zodpovědné za tvorbu těchto alergenů. Zatímco u krav a koz již byly tyto metody testovány, u buvolů dosud ne, přestože buvolí mléko představuje zhruba 16 % světové produkce mléka.
Výzkum nyní ukázal, že technologie CRISPR/Cas dokáže úspěšně upravit BLG gen v buvolích buňkách. Z těchto upravených buněk se podařilo vytvořit zdravá embrya ve stádiu blastocysty, která se vyvíjela ste ...