Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Young Academy of Europe ve spolupráci s Academia Europaea Budapest Knowledge Hub pořádají online diskusní setkání pro žadatele a žadatelky o granty ERC z celého světa.
V první části budou představené novinky, které již jsou od letošních výzev v platnosti nebo mají začít platit od příštího roku. Následovat budou tři paralelní semináře podle vědních oblastí ERC, kde ERC PI a bývalí hodnotitelé seznámí budoucí žadatele s tipy, jak oslovit svojí prezentací ve druhém kole členy panelu.
Pořadatel: Young Academy of Europe; Academia Europaea Budapest Knowledge Hub
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-psenice-s-lepsimi-vlastnostmi-a-nizsim-obsahem-alergenu/
Vydáno: 25. 9. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_orez-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_orez-768x512.jpg 768w" alt="" width="907" height="605" class="wp-image-72773" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Pšenice je nejrozšířenější plodinou na světě a zajišťuje přibližně pětinu kalorií a bílkovin v lidské výživě. Zrna pšenice se běžně zpracovávají na mouku, jejíž kvalitu určuje především obsah lepku (glutenu). Ten se skládá mimo jiné z gliadinů, které sice přispívají k jedinečným vlastnostem těsta, ale zároveň obsahují alergenní epitopy vyvolávající celiakii. Vědci proto hledají způsoby, jak zlepšit kvalitu pšenice a zároveň snížit její zdravotní rizika.
Technologie CRISPR/Cas přinesla zásadní průlom: vědci identifikovali dva geny zodpovědné za většinu produkce γ-gliadinů. Jejich cílený ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-36-tyden-2025/
Vydáno: 25. 9. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 36. týdnu 2025: 1. 9. – 7. 9. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hl ...