25. září 2025
25
září

Webinář Jak úspěšně zvládnout ERC interview

https://www.horizontevropa.cz/cs/kalendar/yiifcalendarevent/1360/webinar-jak-uspesne-zvladnout-erc-interview

Kdy:

25.09.2025 14:00 - 16:00

Kde:

online (ZOOM)

Registrace:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfy0sq40FDlTz3FkpEeDFmlBHdOC2-ZXpWguYxnPWRp1UtYDA/viewform

Young Academy of Europe ve spolupráci s Academia Europaea Budapest Knowledge Hub pořádají online diskusní setkání pro žadatele a žadatelky o granty ERC z celého světa.

V první části budou představené novinky, které již jsou od letošních výzev v platnosti nebo mají začít platit od příštího roku. Následovat budou tři paralelní semináře podle vědních oblastí ERC, kde ERC PI a bývalí hodnotitelé seznámí budoucí žadatele s tipy, jak oslovit svojí prezentací ve druhém kole členy panelu.

Pořadatel: Young Academy of Europe; Academia Europaea Budapest Knowledge Hub

25. září 2025
25
září

Nová položka v NBT knihovně – Pšenice s lepšími vlastnostmi a nižším obsahem alergenů

https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-psenice-s-lepsimi-vlastnostmi-a-nizsim-obsahem-alergenu/ Vydáno: 25. 9. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_orez-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_orez-768x512.jpg 768w" alt="" width="907" height="605" class="wp-image-72773" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Pšenice je nejrozšířenější plodinou na světě a zajišťuje přibližně pětinu kalorií a bílkovin v lidské výživě. Zrna pšenice se běžně zpracovávají na mouku, jejíž kvalitu určuje především obsah lepku (glutenu). Ten se skládá mimo jiné z gliadinů, které sice přispívají k jedinečným vlastnostem těsta, ale zároveň obsahují alergenní epitopy vyvolávající celiakii. Vědci proto hledají způsoby, jak zlepšit kvalitu pšenice a zároveň snížit její zdravotní rizika. Technologie CRISPR/Cas přinesla zásadní průlom: vědci identifikovali dva geny zodpovědné za většinu produkce γ-gliadinů. Jejich cílený ...

25. září 2025
25
září

Hlášení v systému RASFF: 36. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-36-tyden-2025/ Vydáno: 25. 9. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 36. týdnu 2025: 1. 9. – 7. 9. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hl ...