11. březen 2025
11
březen

Editovaný salát nabízí vyšší obsah vitamínů a antioxidantů

https://bezpecnostpotravin.cz/editovany-salat-nabizi-vyssi-obsah-vitaminu-a-antioxidantu/ Vydáno: 11. 3. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/salat-v-zahonu_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/salat-v-zahonu_orez-768x411.jpg 768w" alt="" width="829" height="444" class="wp-image-77079" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výzkumný tým Alexandera Vainsteinna z izraelské Hebrew University of Jerusalem vyvinul novou odrůdu salátu, která obsahuje větší množství užitečných vitamínů a antioxidantů. Jejich výzkum, publikovaný v Plant Biotechnology Journal, názorně předvedl, jak lze pomocí oblíbeného genetického editoru CRISPR zvýšit výživovou hodnotu plodiny. V salátu zvýšili obsah beta karotenu (provitamínu A), zeaxanthinu a kyseliny askorbové (vitamínu C), čímž udělali ze salátu hodnotnější výživu. Badatelé toho dosáhli úpravou více různých biochemických drah, což jim ...

11. březen 2025
11
březen

Výskyt hraboše polního v únoru 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-unoru-2025/ Vydáno: 11. 3. 2025 Autor: ÚKZÚZ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily mírný nárůst populací hraboše polního v časně jarním období. Z celorepublikového průměru 321 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v lednu hodnoty v únoru mírně vzrostly na 351 AVN/ha, což odpovídá 0,9násobku prahu škodlivosti dle jeho přepočtu napříč sledovanými plodinami. V současné době je patrný nárůst populací na plochách s mezip ...

11. březen 2025
11
březen

VAROVÁNÍ PŘED NEBEZPEČNÝM VÝROBKEM: skleněná odlivka PRAHA EST. 885, EAN: uveden pouze čárový kód bez číselného označení

https://bezpecnostpotravin.cz/varovani-pred-nebezpecnym-vyrobkem-sklenena-odlivka-praha-est-885-ean-uveden-pouze-carovy-kod-bez-ciselneho-oznaceni/ Vydáno: 11. 3. 2025 Autor: HSHMP https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/loga2/LOGO%20MZ%20CR_barva-300x56.png 300w" alt="" width="470" height="88" class="wp-image-11469" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ministerstvo zdravotnictví ČR varuje před nebezpečným výrobkem: skleněná odlivka PRAHA EST. 885údaje dle značení na dolepené etiketě: DEKORACE, SHG32EAN: uveden pouze čárový kód bez číselného označeníZemě původu dle značení: Čína Popis: jedná se o odlivku se zesíleným dnem z čirého skla, z vnější strany je umístěn potisk, částečně v místě pitného okraje (obrázek Prahy, v oválném rámování se zlatými ornamenty) s textem „PRAHA EST. 885“. Na spodní straně odlivky je nalepená bílá etiketa s českým názvem výrobku (DEKORACE), s údaji o odpovědné osobě, kódem SHG32 a EAN kódem, kde je uveden pouze čárový kód bez číselného označení. Výrobek je b ...