Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-morskych-plodu/
Vydáno: 13. 8. 2025
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Ryby a korýši jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a ostatní důležité výživné látky, mají málo nasycených tuků a mohou obsahovat omega-3 mastné kyseliny. Stejně jako jiné druhy potravin, je třeba i mořské plody konzumovat bezpečně, aby se snížilo riziko otravy z potravy.
Nákup čerstvých mořských plodůNákup u prodejce, který dodržuje pravidla správného zacházení s mořskými plody, zajišťuje, že nakoupené zboží je bezpečné a jeho kvalita vysoká. Kupujte jen ryby, které jsou chlazené nebo prodávané na silné vrstvě ledu, který netaje, a zboží je pokud možno zakryto.
Ryba má vonět čerstvě a jemně, ne zapách ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zeme-zivitelka-2025-czu-predstavuje-trendy-udrzitelne-budoucnosti-aneb-zadrzme-vodu-tam-kde-naprsi/
Vydáno: 13. 8. 2025
Autor: ČZU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/ZZ_2025-300x135.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/ZZ_2025-768x346.jpg 768w" alt="" width="909" height="410" class="wp-image-85923" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Mezinárodní agrosalon Země živitelka promění ve dnech 21.–26. srpna 2025 jihočeskou metropoli v hlavní město zemědělského sektoru se vším, co si lze představit. Tradice stará 51 let přináší každým rokem nové impulzy odborníkům i laické veřejnosti. Stálé místo zde má Česká zemědělská univerzita v Praze, která i tentokrát nabídne řadu novinek v duchu podtitulu agrosalonu Nová éra. Mimo jiné unikátní interaktivní model simulující možnosti adaptace na klimatickou změnu v městských sídlech. Veletrh Země živitelka je prvním místem, kde bude model modrozelené infrastruktury představen. Vidět ho můžete od čtvrtka 21. do neděle 24. srpna v e ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-selen-obsah-v-rostlinnych-potravinach-se-lisi-podle-regionu/
Vydáno: 12. 8. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/maso_vejce_orechy_orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/maso_vejce_orechy_orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/maso_vejce_orechy_orez-1536x716.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/maso_vejce_orechy_orez-2048x955.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="477" class="wp-image-85916" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) publikoval nejčastější otázky a odpovědi vypracované odborníky úřadu na téma stopového prvku selenu.
Vyvážená strava zajišťuje dostatečný příjem tohoto esenciálního stopového prvku.
Selen je jedním z esenciálních stopových prvků, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, a proto ho musí přijímat z potravy. Obsah selenu v rostlinných potravinách závisí na koncentraci selenu v půdě, a proto se liší ...