Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-30-tyden-2025/
Vydáno: 15. 8. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 30. týdnu 2025: 21. 7. – 27. 7. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou ...
https://bezpecnostpotravin.cz/francouzske-syry-obsahovaly-listerie/
Vydáno: 14. 8. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/Camembert_z-Francie_SVS-150x150.png 150w" alt="" width="277" height="276" class="wp-image-85982" style="box-sizing: border-box; height: 389.453px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="85982" />Foto: SVS
Foto: SVS
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu v uplynulých týdnech prodávaly dva různé sýry od stejného francouzského výrobce, které mohly obsahovat patogenní bakterie listerie. Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF). Většina ze zhruba 2 000 balení sýra, které byly od června do ČR distribuovány, je již po datu použitelnosti, a tudíž byly velmi pravděpodobně již zkonzumovány.
Identifikace výrobků:Název výrobku: CAMEMBERT LE père ALEXANDRE B.BOIS 45% 240G &nbs ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-o-prijatem-vedeckem-stanovisku-k-posuzovani-bezpecnosti-bilkovin-v-geneticky-modifikovanych-rostlinach/
Vydáno: 14. 8. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/webinar_EFSA_bilkoviny-GMO-300x83.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/webinar_EFSA_bilkoviny-GMO-768x212.jpg 768w" alt="" width="928" height="256" class="wp-image-85970" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Kdy: 16. 9. 2025, 14:00 – 15:00 (CEST)Kde: Online
Cíl webináře:Cílem tohoto webináře je představit přijaté vědecké stanovisko EFSA na hodnocení bezpečnosti bílkovin v geneticky modifikovaných organismech (GMO). Během akce budou představeny klíčové prvky a kapitoly přijatého názoru a identifikované výzvy pro budoucí rozvoj v této oblasti.
Webinář je součástí pokračujícího dialogu, který probíhal mezi prosincem 2023 a květnem 2025. Tento proces zahrnoval prezentaci vědeckého názoru během veřejné konzultace a následné diskuze s účastníky. Cílem je poskytnout účastník ...