Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3683/eit-innovation-awards-2025
Akce EIT Innovation Awards 2025 oslaví špičkové evropské inovátory, a to 25. listopadu 2025 v Budapešti (bude možné sledovat i online). Inovace jsou nejobnovitelnějším zdrojem Evropy – a přesto stále nedostatečně využívaným. Evropský institut pro inovace a technologie (EIT) usiluje o změnu tím, že propojuje nápady s dopadem, talent s trhy a rozvíjející se regiony s dobře fungujícími centry. EIT Innovation Awards 2025 toto poslání prezentují třemi stěžejními akcemi, které se poprvé spojují pod jednou hlavičkou:
Velké finále EIT Jumpstarter: po sedmiměsíčním předakceleračním programu soutěží inovátoři v rané fázi ze středně těžkých a rozvíjejících se regionů o ceny až do výše 10 000 EUR v sedmi kategoriích: Energie, Potraviny, Zdraví, Nový evropský Bauhaus, Suroviny, Městská mobilita a Obnova Ukrajiny. Výběr probíhá také pro EIT Jumpstarter Next, program pro absolventy, kteří prosazují ověřené nápady k vstupu na trh.
Ceny EIT: oslava excelence ve čtyřech kategoriích:
Nejslibnější EIT Changemaker: lídr, jehož aktivity vytvářejí významný společenský dopad.
Nejlepší inovač ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prizniva-nakazova-situace-umoznila-upravu-pasem-kvuli-vyskytu-africkeho-moru-prasat-a-zmirneni-opatreni/
Vydáno: 22. 9. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/divoke-prase-300x180.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/divoke-prase-768x460.png 768w" alt="" width="874" height="524" class="wp-image-40745" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropská komise (EK) dnes oficiálně odsouhlasila České republice úpravu uzavřených pásem v Libereckém kraji zřízeným kvůli výskytu afrického moru prasat (AMP) na Frýdlantsku. Od posledního potvrzeného případu nákazy u uloveného prasete divokého uplynul více než rok. Velikost pásem se zmenšuje o 691 km2 na cca 970 km2. Původní uzavřené pásmo I se celé ruší a uzavřené pásmo II se mění na uzavřené pásmo I, čímž se výrazně zmírňují omezení dopadající zejména na chovatele prasat a myslivce v této oblasti. Zůstává tedy pouze uzavřené pásmo I, to je tzv. nárazníkové pásmo, kde se ná ...
https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-ke-svetovemu-dni-vyzivy-2025/
Vydáno: 22. 9. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství, Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Svetovy-den-vyzivy_loga-300x84.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Svetovy-den-vyzivy_loga-768x216.jpg 768w" alt="" width="873" height="245" class="wp-image-86896" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
U příležitosti letošního 80. výročí založení Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a oslav Světového dne výživy pořádá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu odborný seminář s názvem „Budoucnost na talíři: Nové technologie a inovace ve výživě a zemědělství“. Na semináři vystoupí přední odborníci z oblasti výživy, zemědělství a potravinářských technologií. Představí nejnovější trendy, výzkumy a praktické inovace, které formují budoucnost našeho jídelníčku i způsob produkce potravin.
Pořadatel: Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživuTermín ak ...