Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/maly-pruvodce-pripravou-lustenin/
Vydáno: 5. 3. 2025
Autor: viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/lusteniny_namaceni-300x144.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/lusteniny_namaceni-768x369.jpg 768w" alt="" width="897" height="431" class="wp-image-76870" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Grifart
Existuje mnoho druhů luštěnin, mezi nejběžnější u nás patří hrách, čočka, fazol, sója či cizrna. Vignu čínskou budou mnozí znát spíše pod názvem fazole mungo. Podzemnice olejná sice botanicky také patří mezi luštěniny, ale nutričně, přípravou a způsobem konzumace se více podobá ořechům.
Konzumace luštěnin má pro člověka mnoho výhod, ale jejich příprava není tak jednoduchá jako třeba vaření brambor.
Konzervované luštěniny
Konzervované luštěniny jsou již předvařené a není třeba nic víc, než je důkladně propláchnout pod tekoucí vodou do vymizení pěny. Zlepší se tím jejich stravitelnost, a také snížíme obsah soli, která je obsažena v nálevu, a to ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kontrola-fritovacich-oleju-v-restauracich-desetina-byla-prepalena/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/fritovaci-oleje_kontrola_orez-300x133.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/fritovaci-oleje_kontrola_orez-768x341.jpg 768w" alt="" width="797" height="354" class="wp-image-76842" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZPI
Tisková zpráva – V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Každý desátý hodnocený vzorek inspektoři vyhodnotili jako přepálený. Nepřijatelný stav fritovacích olejů inspektoři konstatovali v každé dvanácté kontrolované provozovně.
V roce 2024 inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 206 provozovnách společného stravování a posoudili zde 228 vzorků fritovacích olejů. U 22 hodnocených vzorků ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-unor-2025/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-768x367.jpg 768w" alt="" width="913" height="436" class="wp-image-40868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahuj ...