Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/proc-ceska-pole-vysychaji-i-kdyz-prsi-nove-poznatky-o-deficitnim-hospodareni-s-vodou/
Vydáno: 15. 9. 2025
Autor: ČZU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-300x148.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-768x379.png 768w" alt="" width="934" height="461" class="wp-image-45711" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Jak se vyvíjí vodní bilance našich polí? Proč i přes pravidelné srážky trpí půda nedostatkem vody? V letech 2019–2021 provedl tým vědců z Provozně ekonomické fakulty ČZU průzkum deseti nejvíce zastoupených plodin v české rostlinné produkci.
Výsledky ukazují, že zejména rostoucí teploty – nikoli nedostatek dešťů – vedou k deficitnímu hospodaření s vodou. Klesající kvalita půdy, skladba pěstovaných plodin a dlouhodobá udržitelnost zemědělské výroby patřily mezi hlavní výzkumné cíle tohoto projektu.
Deficit vody a vliv rostoucích teplot
Představte si půdu jako houbu, která by měla nasáknout a udržet vodu ...
https://bezpecnostpotravin.cz/poskozeni-vlasskych-orechu-vrtuli-orechovou-v-roce-2025/
Vydáno: 12. 9. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/vrtule-orechova-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/vrtule-orechova-768x393.jpg 768w" alt="" width="908" height="465" class="wp-image-86737" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC
Blíží se období sklizně vlašských ořechů, které mohou být poškozeny různými škodlivýmiorganismy. Poškození se projevuje nejčastěji zčernáním a předčasným opadem. Napadené plody majípoškozená i jádra, která se nedají jíst. Příčin je několik.
Poškození ořechů způsobují nejčastěji:
houbové nebo bakteriální choroby – plošné rozšíření, v letošním roce časté
na Moravě a stále častěji i v Čechách ničí ořechy larvy vrtule ořechové, které mohoubýt v oplodí ořechů až do října
Příznaky napadení bývají podobné, ke zjištění příčiny (a případné ochraně) je potřeba správnéurčení původce napadení.
Celou zprávu si můžete stáhnout zde.
Autor: Hana Špe ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hepatitida-a-priznaky-lecba-a-prevence/
Vydáno: 12. 9. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/hepatitida-A_SZU_letak-orez2-300x124.jpg 300w" alt="" width="713" height="294" class="wp-image-83365" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP):
Minimálně týden izolace na infekčním oddělení v nemocnici a až měsíce klidu bez pohybových aktivit může přinést onemocnění, které se teď ve zvýšené míře šíří mezi obyvateli Prahy. Jak poznáte, že máte infekční žloutenku? A jak dál postupovat, pokud příznaky napovídají, že ano?
Hepatitida A (VHA) je virové onemocnění jater, kterému se často přezdívá nemoc špinavých rukou. Přenáší se především nedostatečně umytýma rukama, kontaminovanou vodou, potravinami nebo přes znečištěné předměty, jako jsou kliky nebo madla. Zdrojem nákazy je vždy nakažený člověk, přičemž infekčnost je nejvyšší už na konci inkubační doby a v prvních dnech nemoci.
Jak se nemoc projevuje
O ...