1. únor 2024
1
únor

Co je důležité při přípravě fondue a raclette?

  https://bezpecnostpotravin.cz/co-je-dulezite-pri-priprave-fondue-a-raclette/ Vydáno: 1. 2. 2024 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_maso-na-prkenku-orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_maso-na-prkenku-orez-768x405.jpg 768w" alt="" width="943" height="497" class="wp-image-51420" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Pokrmy raclette nebo fondue z masa, sýra nebo zeleniny jsou oblíbené zejména v zimě. Nejen že příjemně zahřejí zevnitř, ale jsou i skvělou příležitostí, jak se setkat s přáteli. Mohou však skrývat i nebezpečí. Během přípravy a úpravy surovin se totiž mohou patogeny potenciálně přítomné v syrovém mase přenést na potraviny, které se konzumují bez dalšího ohřevu – například pokud jsou ingredience na stejném talíři nebo přijdou do kontaktu se stejným příborem. Při manipulaci se syrovými potravinami živočišného původu v kuchyni a u jídelního stolu je proto třeba dbát na správnou kuchyňskou hygienu. „Důsledným od ...

1. únor 2024
1
únor

Kontroly v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti v roce 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-v-zarizenich-skolniho-stravovani-a-ostatnich-stravovacich-zarizenich-pro-deti-v-roce-2023/ Vydáno: 1. 2. 2024 Autor: HSHMP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-768x421.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-1536x842.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-2048x1122.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="561" class="wp-image-48192" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Souhrnná informace HSHMP – Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) provedla v loňském roce 376 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti. Kontroly se konaly v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých (dále jen „HDM“) HSHMP. Závady HSHMP zjistila při 30 kontrolách: konkrét ...

31. leden 2024
31
leden

Hodnocení programu Horizont 2020 zveřejněno

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/2304/hodnoceni-programu-horizont-2020-zverejneno

Hodnocení programu Horizont 2020 zveřejněno

31.01.2024

Evropská komise zveřejnila výsledky hodnocení programu Horizont 2020 (H2020), který - jako předchůdce současného programu Horizont Evropa - běžel v letech 2014-2020 s rozpočtem téměř 80 mld. eur. Za toto období podpořil více než 35 000 projektů předložených zájemci ze 177 zemí a jeho výsledky daly vzniknout téměř 4 000 patentům a ochranných známek. Vědci financovaní programem H2020 přispěli do více než 276 000 recenzovaných článků a program podpořil 33 držitelů Nobelových cen.

Hodnocení zároveň přineslo doporučení ke zlepšení v následujících oblastech:

  • širší účast
  • další zjednodušení a snížení administrativní zátěže
  • posílení šíření a využívání výsledků
  • podpora účasti žen
  • posílení synergií s dalšími iniciativami na evropské, národní a regionální úrovni

Tyto i další poznatky z hodnocení by měly sloužit k úpravám implementace běžícího programu Horizont Evropa, ale zejména k přípravě budoucích iniciativ výzkumu a inovací.

Tiskovou zprávu EK s veškerými dokumenty naleznete zde.