Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-k-navrhu-hodnoceni-zdravotnich-rizik-estragolu-v-pripravcich-z-fenyklu-vcetne-bylinnych-caju/
Vydáno: 5. 8. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo_orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo_orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo_orez.jpg 1339w" alt="" width="1024" height="478" class="wp-image-44743" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Evropská komise požádala úřad EFSA o posouzení poté, co německé orgány vyjádřily obavy ohledně přípravků z fenyklu určených pro kojence.
Přípravky z fenyklu obsahují estragol, přírodní sloučeninu, která je genotoxická (může poškodit DNA) a karcinogenní.
Úřad EFSA přezkoumal dostupné vědecké důkazy k přípravkům ze sladkého i hořkého fenyklu, které se běžně používají v čajích a jiných potravinách, jako jsou směsi koření a doplňky stravy.
Vědci EFSA nemohli na základě dostupných údajů stanovit bezpečnou úrove ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pestovani-kavy-ma-kvuli-zmene-klimatu-spatnou-budoucnost-agrolesnicky-system-dava-nadeji-na-ldf-se-vyzkumu-venuji-uz-vice-nez-dekadu/
Vydáno: 5. 8. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/kava_pestovani_MENDELU-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/kava_pestovani_MENDELU-768x404.jpg 768w" alt="" width="920" height="484" class="wp-image-85763" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně ubývat. V takovém případě by producenti kávy museli její pěstování ukončit, nebo přejít na pěstování Coffea canephora, známé jako robusta, která je na mezinárodních trzích méně ceněna. Lenka Ehrenbergerová s kolegy z Ústavu botaniky, dendrologie a geobiocenologie LDF MENDELU výzkumem cílí na odvrácení či zpomale ...
https://bezpecnostpotravin.cz/senzory-z-bakterii-detekuji-arzen-a-kadmium-v-realnem-case/
Vydáno: 5. 8. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/voda_vypust_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/voda_vypust_orez-768x415.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/voda_vypust_orez-1536x830.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/voda_vypust_orez-2048x1106.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-71477" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Badatelé Rice University geneticky upravili bakterie E. coli tak, že fungují jako živé multiplexové senzory, které jsou schopné detekovat více látek najednou.
Tyto geneticky upravené buňky mohou detekovat a reagovat na více různých toxinů v prostředí současně a převádějí své biologické odpovědi na čitelné elektrické signály.
Tato inovace otevírá dveře systémům, které budou v reálném čase monitorovat vodní s ...