Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vejce-pod-lupou/
Vydáno: 17. 4. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Vejce jsou považována za jeden z nejkomplexnějších přírodních produktů, který poskytuje široké spektrum živin. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a to vše při relativně nízkém obsahu kalorií.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-300x79.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-768x202.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-1536x403.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-2048x538.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="269" class="wp-image-81784" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energie
138 kcal/ 575 kJ
Bílkoviny
12,5 g
Tuky
9,2 g
…. z toho nasycené
2,5 g
Sacharidy
1,3 g
… z toho cukry
0,3 g
Jak se označují vejce?
Vejce na trhu jsou ozn ...
Výživa, potraviny a zdraví 2/2025: „Fialová kráska“ – Bezpečnost potravin
Vydáno: 17. 4. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Les_smrky_orez-300x155.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Les_smrky_orez-768x396.jpg 768w" alt="" width="899" height="463" class="wp-image-83012" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek „Fialová kráska“ v nově vydaném čísle časopisu Výživa, potraviny a zdraví – 2/2025.
Článek pojednává o houbě čirůvce fialové (Lepista nuda), která bývala ve starší literatuře označována jako rudočechratka fialová (Rhodopaxillus nudus). V syrovém stavu houba obsahuje látky, které narušují tvorbu krve, a je tudíž zasyrova jedovatá. Přesto je ve všech houbařských atlasech čirůvka fialová popisována jako vynikající jedlá houba, a to někdy i bez poznámky o její toxicitě v syrovém stavu. Je to zřejmě z důvodu, že v minulosti nikoho nenapadlo konzumovat houby v syrovém stavu.Celý člán ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-15-tyden-2025/
Vydáno: 17. 4. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 15. týdnu 2025: 7. 4. – 13. 4. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou h ...