Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/
Vydáno: 7. 8. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Aktuality k nákazové situaci
7. 8. 2025Nákazová situace ve vztahu ke slintavce a kulhavce je nadále příznivá, proto dochází k ukončení testování mléka a rovněž monitoringu volně žijící zvěře na SLAK.V rámci monitoringu mléka bylo celkem odebráno a na přítomnost viru SLAK vyšetřeno 3068 vzorků, výsledek je u všech negativní. Při testování mléka se ve spolupráci se 14 mlékárnami odebíraly vzorky mléka ze 78 farem ze tří krajů sousedících se Slovenskem (Jihomoravského, Zlínského a Moravskoslezského kraje). Monitoring mléka probíhal od konce března ve spolupráci se Státními veterin ...
https://bezpecnostpotravin.cz/patri-cirok-skutecne-na-ceska-a-moravska-pole/
Vydáno: 7. 8. 2025
Autor: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/Cirok-Rufuss-foto-Jiri-Hermuth-768x510-1-300x199.jpeg 300w" alt="" width="768" height="510" class="wp-image-85826" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC, Ing. Jiří Hermuth
V současné době pravděpodobně není jiná zemědělsky využívaná plodina s tak rozmanitým vzhledem, vlastnostmi i šířkou využití, jako je čirok dvoubarevný Sorghum bicolor (L.) MOENCH. Jedná se o plodinu – diploid, který má při srovnání s ostatními obilninami poměrně úzký genom, což je ceněno šlechtiteli. Proti majoritním obilninám pšenici, rýži a kukuřici je však tato plodina poměrně nedoceněná, především z pohledu rozšíření jejího pěstování a následného využití.
Proč se zabývat šlechtěním čiroků? Čirok je nenáročná, levná, snadno pěstovatelná plodina a je levnější alternativou k pšenici a kukuřici, především jako k ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-z-carc-vyvinuli-doplnek-stravy-nove-generace-lipozomalni-technologie-meni-pravidla-hry/
Vydáno: 7. 8. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/ovoce_camu-camu-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/ovoce_camu-camu-768x403.jpg 768w" alt="" width="917" height="481" class="wp-image-85820" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC, ovoce camu camu
Tisková zpráva – Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představuje výsledky přelomového výzkumu v oblasti doplňků stravy. Nově vyvinutý produkt využívá moderní lipozomální technologii, která umožňuje několikanásobně vyšší vstřebatelnost účinných látek v porovnání s běžně dostupnými formami vitamínů a rostlinných extraktů. Tento přístup přináší nejen vyšší účinnost, ale i výrazně šetrnější zatížení organismu – zejména trávicího traktu.
Lipozomální forma je zásadní inovací pro celou oblast výživy a funkčních potravin. Umožňuje účinné látky ochránit ...