28. srpen 2024
28
srpen

Save the date: ITS Food 2025: Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny

https://bezpecnostpotravin.cz/save-the-date-its-food-2025-mezinarodni-skoleni-pro-bezpecnejsi-potraviny/ Vydáno: 28. 8. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/ITS-FOOD_BVL-300x114.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/ITS-FOOD_BVL-768x291.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/ITS-FOOD_BVL.jpg 1230w" alt="" width="1024" height="388" class="wp-image-46872" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny (ITS Food) je pokročilá mezinárodní vzdělávací akce na téma řízení rizik v oblasti bezpečnosti potravin. ITS Food vám poskytne hluboké znalosti o bezpečnosti potravin a o řízení rizik a krizovém řízení v Německu a Evropské unii. Školení se bude zabývat relevantními aspekty, které jsou klíčové pro komplexní řízení rizik pro bezpečné potraviny, krmiva a spotřební výrobky. Cílem tohoto vzdělávacího programu je zvýšit znalosti a podpořit vzájemné porozumění v oblasti řízení rizik spojených s bezpečností potravin mezi účastníky z veřejných orgánů zabývajících se bezpečnos ...

28. srpen 2024
28
srpen

Purpurové bakterie se mohou stát továrnami na bioplasty

https://bezpecnostpotravin.cz/purpurove-bakterie-se-mohou-stat-tovarnami-na-bioplasty/ Vydáno: 28. 8. 2024 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/plasty-v-mori_orez_lista-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/plasty-v-mori_orez_lista-768x372.jpg 768w" alt="" width="908" height="440" class="wp-image-70907" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Svět je zavalený plasty vyráběnými z fosilních zdrojů. Vědci proto hledají alternativy, které by byly více udržitelné, biologicky rozložitelné a mnohem méně problematické pro životní prostředí. Dvě nové studie biologů americké Washington University in St. Louis nedávno představily možnosti purpurových bakterií, které mohou (po decentní domluvě) fungovat jako mikrotovárny na výrobu bioplastů. Studie, kterou vedl student Eric Conners, odhalila, že dva nepříliš známé druhy purpurových bakterií mohou produkovat polyhydroxyalkanáty (PHA), přírodní polymery, z nichž lze vyrábět plasty. Druhá studie, v jejím ...

28. srpen 2024
28
srpen

Produkci českých vinohradů ohrožuje fytoplazma zlatého žloutnutí révy. Upozorňuje na to letošní ročník kampaně #PlantHealth4Life

https://bezpecnostpotravin.cz/produkci-ceskych-vinohradu-ohrozuje-fytoplazma-zlateho-zloutnuti-revy-upozornuje-na-to-letosni-rocnik-kampane-planthealth4life/ Vydáno: 28. 8. 2024 Autor: ÚKZÚZ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-768x389.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-1536x779.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-2048x1038.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="519" class="wp-image-38371" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Kampaň Evropského úřadu pro bezpečnost potravin varuje před vážným problémem, který ohrožuje české vinohrady – před karanténní bakterií způsobující zlaté žloutnutí révy (GFDP). Tento patogen má v jižní Evropě na svědomí značné hospodářské škody a ohrožuje i kvalitu českého vína. Odborníci z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského na toto nebezpečí upozorňují v rámci letošní kampaně #PlantHealth4Life, která probíhá pod jejich vedením ...