Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-pruzkum-teplot-v-domacich-chladnickach-v-evrope-s-cilem-lepe-chranit-spotrebitele/
Vydáno: 24. 4. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/lednice_Hanus_MZe_orez-300x113.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/lednice_Hanus_MZe_orez-768x289.jpg 768w" alt="" width="819" height="308" class="wp-image-83129" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MZe
Vědci z laboratoře francouzského Úřadu pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) přezkoumali referenční teplotu používanou pro výpočet data spotřeby chlazených potravin určených k přímé spotřebě. Tato teplota zohledňuje teploty skutečně zjištěné v domácích chladničkách v 16 evropských zemích. Byla stanovena za účelem prevence infekcí z potravin způsobených patogenními bakteriemi, jako je např. Listeria monocytogenes.
Skladování potravin při nízkých teplotách zpomaluje růst mikroorganismů, které způsobují otravy potravinami, a zároveň za ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyrobci-lihovin-v-pripade-povoleni-velkych-baleni-alkoholu-hrozi-dalsi-metanolova-afera/
Vydáno: 24. 4. 2025
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-768x478.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-1536x955.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-2048x1274.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="637" class="wp-image-43738" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Nová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak nebezpečí, že by se mohla opakovat situace z doby před třinácti lety, kdy při takzvané metanolové aféře zemřely desítky lidí. Novela zákona byla s ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vitez-narodniho-kola-stockholm-junior-water-prize-ve-sve-praci-zkoumal-toxicke-kovy-v-rekach/
Vydáno: 24. 4. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-300x134.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-768x342.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-1536x684.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-2048x912.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="456" class="wp-image-41547" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Čtvrtý ročník národního kola celosvětové soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhrál Ondřej Přibyl z EKO z Gymnázia v Brně. Svou práci zaměřil na toxické kovy v řekách, analyzoval šupiny ryb jako indikátory jejich znečištění.
„Práce byla velmi hezky prezentovaná a představuje přírodě šetrný přístup ke sledování kontaminace vodního prostředí prostřednictvím analýzy rybích šupin. Díky tomu ryba zůstává naživu – odeberou se pouze šupiny, na jejichž ...