4. červen 2025
4
červen

Nová publikace: Rozšiřování účasti a šíření excelence (Widening)

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3422/nova-publikace-rozsirovani-ucasti-a-sireni...

04.06.2025

Technologické centrum Praha představuje nejnovější publikaci z edice Vademecum s názvem Rozšiřování účasti a šíření excelence (Widening). Brožura poskytuje ucelený přehled nástrojů Widening v Horizontu Evropa včetně jejich popisu a výstupů výzev od počátku programu v r. 2021 až do konce května 2025. Zvláštní pozornost je věnována účasti českých subjektů. Brožura bude aktualizována na konci r. 2027, tak aby poskytla ucelený pohled na průběh nástrojů Widening v programu Horizont Evropa.

VADEMECUM Horizon Europe: Rozšiřování účasti a šíření excelence (Widening)

3. červen 2025
3
červen

SOCR vítá celoevropské šetření čínského webu Shein: je nejvyšší čas chránit zdraví spotřebitelů a zastavit neférovou konkurenci

https://bezpecnostpotravin.cz/socr-vita-celoevropske-setreni-cinskeho-webu-shein-je-nejvyssi-cas-chranit-zdravi-spotrebitelu-a-zastavit-neferovou-konkurenci/ Vydáno: 3. 6. 2025 Autor: SOCR ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/nadobi_kuchynske-nacini_Pixabay_orez-300x162.jpg 300w" alt="" width="751" height="406" class="wp-image-84105" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Pixabay Tisková zpráva, Praha, 27. května 2025 – Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) vítá rozhodný krok Evropské komise, která zahájila formální šetření proti čínskému internetovému prodejci Shein kvůli podezření z rozsáhlého porušování spotřebitelských práv, nekalých obchodních praktik a prodeje nebezpečných výrobků. Čínské e-shopy už příliš dlouho těžily z toho, že kontrolní orgány po nich nevymáhají dodržování zákonů. Opakované testy přitom ukazují, že velká část zboží na čínských e-shopech je zdravotně závadná nebo nebezpečná. Šetření bylo zahájeno na základě opakov ...

3. červen 2025
3
červen

dTest: Test černých oliv 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-cernych-oliv-2025/ Vydáno: 3. 6. 2025 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/pizza_olivy_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/pizza_olivy_orez-768x431.jpg 768w" alt="" width="842" height="473" class="wp-image-84096" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test černých oliv 2025“ v časopise dTest 6/2025. Zpestří salát, ochutí pizzu nebo je můžeme uzobávat jen tak. Řeč je o černých olivách. Možná víte, že většina z nich svou barvu nezískala zráním na stromě, ale díky chemické reakci. V následujícím testu se na ně prostřednictvím vzorku 10 výrobků podíváme detailněji. Mimo jiné se dozvíte, zda olivy ze sáčku chutnají stejně jako tytéž ze sklenice. Na začátku letní salátové sezóny přinášíme speciální téma – test černých oliv. Do laboratoře jsme poslali desítku vzorků černých oliv v konzervách a sklenicích. Když mluvíme o černých olivách, může se jednat buď ...