Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/odhad-sklizne-jadrovin-k-1-9-2025/
Vydáno: 18. 9. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock-jablka-na-strome_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock-jablka-na-strome_orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="942" height="489" class="wp-image-74820" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Sklizeň jádrovin bude mírně nadprůměrná.
Odhad sklizně jádrovin k 1. 9. 2025 v případě jabloní činí 116 792 tun, což je 116 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Přestože se výnos jevil z důvodu velké násady květů výrazně nadprůměrný, červnový propad plůdků výhled snížil a sklizeň bude nejspíše mírně nadprůměrná i s ohledem na nižší výnosy v předchozích letech.
Mezi odrůdami jádrovin jasně dominuje skupina Golden Delicious, a to s výměrou 933 hektarů, odhadovanou sklizní 28 246 tun a průměrným výnosem 33 tun na hektar. Tato skupina odrůd je ná ...
https://bezpecnostpotravin.cz/poznej-sveho-farmare-2025-rokytnice-v-orl-horach/
Vydáno: 18. 9. 2025
Autor: poznejsvehofarmare.cz
Termín: 21. září 2025, Rokytnice v Orlických horách (9-15 h.) na Náměstí T. G. Masaryka. Vstup zdarma. Více informací.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/ROKYTNICE-546912301_122170247612515005_4324926995215205384_n-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/ROKYTNICE-546912301_122170247612515005_4324926995215205384_n-768x402.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/ROKYTNICE-546912301_122170247612515005_4324926995215205384_n-1536x804.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/ROKYTNICE-546912301_122170247612515005_4324926995215205384_n.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="536" class="wp-image-86798" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Máme za sebou léto s akcemi poznejsvehofarmare, na kterých se představují lokální chovatelé, pěstitelé a potravináři. Ti zde nabízí své kvalitní a rozmanité produkty. Letos přinesly farmář ...
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-modifikovane-potraviny-proc-je-mlada-generace-prijima-snadneji/
Vydáno: 18. 9. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-300x116.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-768x298.png 768w" alt="" width="868" height="337" class="wp-image-47919" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Geneticky modifikované potraviny (GMF z angl. Genetically Modified Food) jsou často vnímány kontroverzně – někteří je považují za cestu k lepším výnosům a zdravějším potravinám, jiní mají obavy z možných rizik. Nový výzkum se zaměřil na to, jak různé faktory ovlivňují, zda je lidé chtějí konzumovat, a to se zaměřením na generaci Z (narození 1997–2012) a generaci Y (narození 1981–1996).
Vědci ze tří španělských univerzit (Universitat Rovira i Virgili, Complutense University de Madrid, Rey Juan Carlos University) zkoumali, proč někteří lidé přijímají GMF ochotněji než jiní. Do výzkumu se zapojilo 470 respondentů. ...