2. červen 2025
2
červen

Součástí mise českého astronauta budou i experimenty z Agronomické fakulty

https://bezpecnostpotravin.cz/soucasti-mise-ceskeho-astronauta-budou-i-experimenty-z-agronomicke-fakulty/ Vydáno: 2. 6. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/rasy_do-kosmu-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/rasy_do-kosmu-768x403.jpg 768w" alt="" width="896" height="470" class="wp-image-84038" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže kosmonauta, ve zbylých dvou budou vědci sledovat mikrořasy v kosmických podmínkách. Vesmírná mise se má uskutečnit na přelomu let 2027 a 2028. Vláda pro ni schválila ve čtvrtek 22. května 2025 dvoumiliardový rozpočet, který bude hradit prostřednictvím Evropské kosmické agentury (ESA). Už dříve bylo pro misi vybráno 14 výzkumných experimentů. Monitorovat stresovou zátěž kosmonauta bu ...

2. červen 2025
2
červen

Tempeh z cizrny a hrachu jako nová alternativa masa

https://bezpecnostpotravin.cz/tempeh-z-cizrny-a-hrachu-jako-nova-alternativa-masa/ Vydáno: 2. 6. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/lusteniny-na-lzicich_orez-300x136.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/lusteniny-na-lzicich_orez-768x349.jpg 768w" alt="" width="888" height="403" class="wp-image-84032" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výzkumný tým z University of Massachusetts Amherst (UMass Amherst) pracuje na vývoji nové rostlinné alternativy masa – tempehu z cizrny a hrachu. Projekt podpořený čtyřletým grantem z programu USDA Pulse Crop Health Initiative si klade za cíl vytvořit chutný, výživný a udržitelný produkt, který by mohl pomoci zmírnit zdravotní rizika spojená se západní stravou, jako jsou obezita, ztučnění jater, hyperlipidémie nebo cukrovka. Tempeh, tradiční fermentovaná potravina původem z Indonésie, se obvykle vyrábí ze sójových bobů a v posledních letech si získává celosvětovou popularitu jako kvalitní zdroj rostlinných bílko ...

30. květen 2025
30
květen

World No Tobacco Day 31. květen 2025 – Světový den bez tabáku

https://bezpecnostpotravin.cz/world-no-tobacco-day-31-kveten-2025-svetovy-den-bez-tabaku/ Vydáno: 30. 5. 2025 Autor: HSHMP Letošní téma: Odmaskujme přitažlivost tabáku https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/svetovy-den-bez-tabaku_lista-300x128.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/svetovy-den-bez-tabaku_lista-768x328.jpg 768w" alt="" width="933" height="398" class="wp-image-84023" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> 31. květen je Světovým dnem bez tabáku (WNTD). V roce 2025 se WHO a zastánci veřejného zdraví z celého světa sejdou, aby zvýšili povědomí o škodlivých taktikách tabákového průmyslu. Navzdory významnému pokroku v celosvětové kontrole tabáku tabákový a nikotinový průmysl nadále přizpůsobuje své strategie tak, aby přilákal a udržel si spotřebitele. Tyto snahy podkopávají veřejné zdraví a zaměřují se na zranitelné skupiny, zejména mládež. Mezi běžné taktiky patří: • aromata a přísady: zvýraznění chuti a maskování drsnosti tabáku pro zvýšení jeho přitažlivosti;• cílený m ...