22. duben 2025
22
duben

Geneticky modifikovaná rýže jako nástroj léčby senné rýmy

https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-modifikovana-ryze-jako-nastroj-lecby-senne-rymy/ Vydáno: 22. 4. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Vědci z Národní organizace pro zemědělství a výživu (National Agriculture and Food Research Organization, NARO) v Japonsku sklidili 440 kilogramů geneticky modifikované (GM) rýže, která má potenciál léčit sennou rýmu způsobenou pylem japonského cedru. Senná rýma je způsobena alergií vyvolanou přehnanou reakcí imunitního systému na pyl, který se dostane do kontaktu s tělem. Tento projekt vývoje anti-alergenní rýže probíhá v Japonsku již od roku 2000 a nyní se posouvá směrem ke klinickému využití. Výzkumníci geneticky upravili existující odrůdu rýže Kitaake tak, aby produkovala modifikované Cry j 1 a Cry j 2 alergeny (hlavní alergeny nacházející ...

17. duben 2025
17
duben

SVS zahájila monitoring výskytu SLAK u volně žijící zvěře u hranic se Slovenskem

https://bezpecnostpotravin.cz/svs-zahajila-monitoring-vyskytu-slak-u-volne-zijici-zvere-u-hranic-se-slovenskem/ Vydáno: 17. 4. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/srnec_m-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/srnec_m-768x511.jpg 768w" alt="" width="974" height="648" class="wp-image-54388" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Státní veterinární správa (SVS) v uplynulých dnech zahájila preventivní monitoring výskytu slintavky a kulhavky (SLAK) u vnímavé volně žijící zvěře ve vybraných honitbách v okresech Břeclav a Hodonín, které se nacházejí v blízkosti slovenských hranic. V žádném z dosud vyšetřených vzorků nebyl zjištěn virus SLAK. Mezi zvěř vnímavou ke slintavce a kulhavce žijící v tuzemských lesích patří prase divoké, jelen evropský i sika, daněk evropský, srnec obecný, muflon nebo koza bezoárová. Aktuálně se odebírají vzorky od veškeré ulovené vnímavé zvěře ve sběrném středisku pro zvěřinu v&n ...

17. duben 2025
17
duben

Vejce pod lupou

https://bezpecnostpotravin.cz/vejce-pod-lupou/ Vydáno: 17. 4. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe Vejce jsou považována za jeden z nejkomplexnějších přírodních produktů, který poskytuje široké spektrum živin. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a to vše při relativně nízkém obsahu kalorií. https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-300x79.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-768x202.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-1536x403.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-2048x538.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="269" class="wp-image-81784" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Nutriční hodnoty na 100 g: Energie 138 kcal/ 575 kJ Bílkoviny 12,5 g Tuky 9,2 g  …. z toho nasycené 2,5 g Sacharidy 1,3 g   … z toho cukry 0,3 g Jak se označují vejce? Vejce na trhu jsou ozn ...