Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-modifikovana-ryze-jako-nastroj-lecby-senne-rymy/
Vydáno: 22. 4. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z Národní organizace pro zemědělství a výživu (National Agriculture and Food Research Organization, NARO) v Japonsku sklidili 440 kilogramů geneticky modifikované (GM) rýže, která má potenciál léčit sennou rýmu způsobenou pylem japonského cedru. Senná rýma je způsobena alergií vyvolanou přehnanou reakcí imunitního systému na pyl, který se dostane do kontaktu s tělem. Tento projekt vývoje anti-alergenní rýže probíhá v Japonsku již od roku 2000 a nyní se posouvá směrem ke klinickému využití.
Výzkumníci geneticky upravili existující odrůdu rýže Kitaake tak, aby produkovala modifikované Cry j 1 a Cry j 2 alergeny (hlavní alergeny nacházející ...
https://bezpecnostpotravin.cz/svs-zahajila-monitoring-vyskytu-slak-u-volne-zijici-zvere-u-hranic-se-slovenskem/
Vydáno: 17. 4. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/srnec_m-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/srnec_m-768x511.jpg 768w" alt="" width="974" height="648" class="wp-image-54388" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Státní veterinární správa (SVS) v uplynulých dnech zahájila preventivní monitoring výskytu slintavky a kulhavky (SLAK) u vnímavé volně žijící zvěře ve vybraných honitbách v okresech Břeclav a Hodonín, které se nacházejí v blízkosti slovenských hranic. V žádném z dosud vyšetřených vzorků nebyl zjištěn virus SLAK.
Mezi zvěř vnímavou ke slintavce a kulhavce žijící v tuzemských lesích patří prase divoké, jelen evropský i sika, daněk evropský, srnec obecný, muflon nebo koza bezoárová.
Aktuálně se odebírají vzorky od veškeré ulovené vnímavé zvěře ve sběrném středisku pro zvěřinu v&n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vejce-pod-lupou/
Vydáno: 17. 4. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Vejce jsou považována za jeden z nejkomplexnějších přírodních produktů, který poskytuje široké spektrum živin. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a to vše při relativně nízkém obsahu kalorií.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-300x79.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-768x202.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-1536x403.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/nahled-shutterstock_443325763-2048x538.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="269" class="wp-image-81784" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energie
138 kcal/ 575 kJ
Bílkoviny
12,5 g
Tuky
9,2 g
…. z toho nasycené
2,5 g
Sacharidy
1,3 g
… z toho cukry
0,3 g
Jak se označují vejce?
Vejce na trhu jsou ozn ...