12. říjen 2023
12
říjen

SZPI upozorňuje na chystaný zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s charakteristickými příchutěmi

  https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-upozornuje-na-chystany-zakaz-prodeje-zahrivanych-tabakovych-vyrobku-s-charakteristickymi-prichutemi/   Vydáno: 12. 10. 2023 Autor: SZPI   Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informuje veřejnost i hospodářské subjekty, že od 23. října 2023 vstupuje v účinnost novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, která zakazuje prodej zahřívaných tabákových výrobků s charakteristickou příchutí nebo s obsahem aromat. Ke zveřejnění novely ve sbírce zákonů došlo 16. 6. 2023. V souladu s § 12 odst. 4 bude nově zakázáno uvádět na trh zahřívané tabákové výrobky s charakteristickou příchutí a dle § 12 odst. 6 nebudou moci zahřívané tabákové výrobky obsahovat aromata v jakékoliv z jejich složek. Dále bude platit, že zahřívané tabákové výrobky bez příchutě, které jsou určeny ke kouření, musí být označeny jako tabákové výrobky ke kouření podle § 12d zákona č. 110/1997 Sb., tedy informačním sdělením a kombinovaným zdravotním varováním. Změna zákona č. 110/1997 Sb. reaguje na evropskou směrnici Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/2100, ze dne 29. června 2022, která ruší některé výjimky týkající se za ...

12. říjen 2023
12
říjen

Nová pravidla pro značení vín: větší přehlednost a jistota o jejich původu

  https://bezpecnostpotravin.cz/nova-pravidla-pro-znaceni-vin-vetsi-prehlednost-a-jistota-o-jejich-puvodu/ Vydáno: 12. 10. 2023 Autor: Ministerstvo zemědělství   Foto: Shutterstock     Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství upravilo vyhlášku o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Norma nově stanoví definice o víně a vůbec poprvé určuje, co může být označeno jako oranžové nebo nefiltrované víno. Novela vstoupí v platnost 15. října letošního roku. Větší přehlednost v označování vín a větší jistota pro spotřebitele, odkud víno pochází, to jsou přínosy upravené vyhlášky o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Novela určuje, kdy mohou být na etiketě vín uváděny některé informace (např. o historii vína či jeho výrobce) a vyobrazení (např. určitého místa, objektu či erbu). „Místa, objekty nebo symboly vážící se k České republice mohou být vyobrazeny pouze na etiketách vín vyrobených z tuzemských hroznů, jejichž místo výroby, nebo jejich výrobce, má k vyobrazení blízký geografický nebo historický vztah. Touto úpravou významně omezíme klamání spotřebitelů prodejem zahraničních ...

11. říjen 2023
11
říjen

Nově zkonstruované kvasinky se živí zemědělským odpadem

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-zkonstruovane-kvasinky-se-zivi-zemedelskym-odpadem/ Vydáno: 11. 10. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock Kvasinky se již po tisíce let využívají při výrobě piva, vína a dalších potravinářských produktů. Jsou to malé „přírodní továrny“, které se mohou živit cukry obsaženými v ovoci či obilí a dalšími živinami. Vědci z Tuftsovy univerzity vytvořili kvasinky, které mohou účinně růst na široké škále cukrů ze zemědělské odpadní biomasy. Mohou tak uzavřít uhlíkový cyklus pro biosyntézu paliv, léčiv a plastů. Nově vytvořené kvasinky se mohou živit cukry, jako je xylóza, arabinóza a celobióza, které lze získat z nestravitelných dřevnatých částí plodin. Tyto části se po sklizni často odhazují a končí jako nevyužitý materiál. Kupříkladu kukuřičné stonky, plevy, listy a stonky pšenice. Ročně se vyprodukuje přibližně 1,3 miliardy tun této odpadní biomasy, což poskytuje více něž dost cukrů pro rozsáhlý průmysl biosyntézy kvasinek. Tým vědců se domníval, že nejlepší šancí na efektivní spotřebu cukrů z odpadní biomasy by mohla být úprava stávajícího genetického panelu, který kvasinky používají k regulaci spotřeby galaktózy (běžně obsažený cukr v ...