Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/soucasti-mise-ceskeho-astronauta-budou-i-experimenty-z-agronomicke-fakulty/
Vydáno: 2. 6. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/rasy_do-kosmu-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/rasy_do-kosmu-768x403.jpg 768w" alt="" width="896" height="470" class="wp-image-84038" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU
Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže kosmonauta, ve zbylých dvou budou vědci sledovat mikrořasy v kosmických podmínkách. Vesmírná mise se má uskutečnit na přelomu let 2027 a 2028. Vláda pro ni schválila ve čtvrtek 22. května 2025 dvoumiliardový rozpočet, který bude hradit prostřednictvím Evropské kosmické agentury (ESA). Už dříve bylo pro misi vybráno 14 výzkumných experimentů.
Monitorovat stresovou zátěž kosmonauta bu ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tempeh-z-cizrny-a-hrachu-jako-nova-alternativa-masa/
Vydáno: 2. 6. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/lusteniny-na-lzicich_orez-300x136.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/lusteniny-na-lzicich_orez-768x349.jpg 768w" alt="" width="888" height="403" class="wp-image-84032" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výzkumný tým z University of Massachusetts Amherst (UMass Amherst) pracuje na vývoji nové rostlinné alternativy masa – tempehu z cizrny a hrachu. Projekt podpořený čtyřletým grantem z programu USDA Pulse Crop Health Initiative si klade za cíl vytvořit chutný, výživný a udržitelný produkt, který by mohl pomoci zmírnit zdravotní rizika spojená se západní stravou, jako jsou obezita, ztučnění jater, hyperlipidémie nebo cukrovka.
Tempeh, tradiční fermentovaná potravina původem z Indonésie, se obvykle vyrábí ze sójových bobů a v posledních letech si získává celosvětovou popularitu jako kvalitní zdroj rostlinných bílko ...
https://bezpecnostpotravin.cz/world-no-tobacco-day-31-kveten-2025-svetovy-den-bez-tabaku/
Vydáno: 30. 5. 2025
Autor: HSHMP
Letošní téma: Odmaskujme přitažlivost tabáku
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/svetovy-den-bez-tabaku_lista-300x128.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/svetovy-den-bez-tabaku_lista-768x328.jpg 768w" alt="" width="933" height="398" class="wp-image-84023" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
31. květen je Světovým dnem bez tabáku (WNTD). V roce 2025 se WHO a zastánci veřejného zdraví z celého světa sejdou, aby zvýšili povědomí o škodlivých taktikách tabákového průmyslu.
Navzdory významnému pokroku v celosvětové kontrole tabáku tabákový a nikotinový průmysl nadále přizpůsobuje své strategie tak, aby přilákal a udržel si spotřebitele. Tyto snahy podkopávají veřejné zdraví a zaměřují se na zranitelné skupiny, zejména mládež.
Mezi běžné taktiky patří:
• aromata a přísady: zvýraznění chuti a maskování drsnosti tabáku pro zvýšení jeho přitažlivosti;• cílený m ...