Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/podcast-efsa-jak-ovlivnuji-menici-se-oceany-nase-potraviny/
Vydáno: 10. 2. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Podcast_Oceany-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Podcast_Oceany-768x431.jpg 768w" alt="" width="906" height="509" class="wp-image-76115" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Oceány již dlouho poutají naši představivost. Vzpomeňte si na dravé piráty nebo odvážné průzkumníky, kteří hledají daleké země. Dnes oceány představují novou hranici. Pod mořským dnem se skrývají vzácné nerosty, které by mohly být hnacím motorem technologických inovací. Oceánská akvakultura by mohla řešit problémy udržitelnosti zemědělství na souši. Změna klimatu otevírá nové námořní trasy pro obchod. Jaká jsou však rizika pro bezpečnost potravin? Jak může změna využití oceánů ovlivnit naše zásobování potravinami? Vydejte se s námi na průzkum oceánských hlubin!
Podcast EFSA: Epizoda 25 – Na vlně: Jak ovlivňují měnící se oceány n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/budoucnost-na-taliri-laboratorni-veprove-s-cirokem-jako-revoluce-v-potravinarstvi/
Vydáno: 10. 2. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/veprove-maso-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/veprove-maso-768x416.jpg 768w" alt="" width="961" height="521" class="wp-image-76105" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V posledních letech zažívá oblast laboratorně pěstovaného masa obrovský rozmach. Po prvních laboratorně vypěstovaných kuřatech, která se již dostala do restaurací v USA, přichází další inovace: vědecký tým z National University of Singapore (NUS) představil prototyp laboratorně pěstovaného vepřového masa, které je kultivováno pomocí proteinu kafirinu (zásobní protein ze skupiny prolaminů), extrahovaného z červeného čiroku.
Proč laboratorně pěstované maso?
Kultivované maso je ekologickou a etickou alternativou ke konvenčnímu chovu hospodářských zvířat. Vyžaduje mnohem méně půdy a vody a při jeho produkci vz ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prihlasky-do-programu-eit-food-otevreny/
Vydáno: 7. 2. 2025
Autor: EIT FOOD
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/EIT-FOOD_Start-up_2025-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/EIT-FOOD_Start-up_2025-768x391.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/EIT-FOOD_Start-up_2025.jpg 1026w" alt="" width="1024" height="522" class="wp-image-75519" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Přihlášky do programů EIT Food pro začínající podnikatele a start-upy otevřeny!Využít můžete řadu nabídek a přihlásit se do jednoho z programů nabízených EIT Food!
EIT Jumpstarter
– Program určen pro vědecké projektové týmy, inovátory, vědce, doktorandy nebo magisterské studenty a podnikání chtivé, kteří mají unikátní řešení, ale dosud svůj start-up nezaložili.– Detaily programu najdete na webu EIT Jumpstarter.– Více o programu
EIT Food Seedbed Incubator programme
– Pro začínající podnikatele a vývojáře technologií (profesionální i akademické), kteří chtěj ...