Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/zqtalen-nova-generace-nastroje-pro-presnou-upravu-rostlinneho-genomu/
Vydáno: 26. 5. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DNA_modra_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DNA_modra_orez-768x423.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DNA_modra_orez-1536x846.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DNA_modra_orez-2048x1128.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="564" class="wp-image-41268" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z Fujian Agriculture and Forestry University představili inovativní nástroj pro úpravu genomu rostlin nazvaný ZQTALEN. Tento nový systém navazuje na metodu TALEN, známou svou vysokou specifitou a flexibilitou, a odstraňuje její největší nevýhodu – složitou konstrukci vektorů. ZQTALEN přináší efektivnější, jednodušší a méně nákladnou tvorbu genetických modulů, což umožňuje jeho širší využití v genetickém výzkumu rostlin. Úspěšné testování v rýži potvrzuje jeho prak ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-20-tyden-2025/
Vydáno: 23. 5. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2025: 12. 5. – 18. 5. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-chladici-latky-v-elektronickych-cigaretach-jsou-malo-prozkoumany-mozna-zdravotni-rizika/
Vydáno: 23. 5. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/e-cigareta_fot.-zdarma_lista-300x150.jpg 300w" alt="" width="761" height="380" class="wp-image-53727" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 818px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto
Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) vydal aktuální stanovisko: „Chladicí látky v elektronických cigaretách jsou málo prozkoumány: možná zdravotní rizika. Chybí údaje, zejména o možných účincích na plíce při vdechování.“
Anotace
Syntetická chladiva, jako jsou WS-23, WS-3 a WS-5, se hojně používají v elektronických cigaretách. Přidávají se do tekutin, které se při kouření elektronických cigaret odpařují a vdechují.
Chladiva vyvolávají při vdechování páry pocit ochlazení, který spotřebitelé často vnímají jako příjemný.
Vzhledem k tomu, že chladivý účinek usnadňuje vdechování, může vést ke zvýšené konzumaci nikotinu a případně ...