4. září 2023
4
září

Projekt prevence dětské obezity

https://bezpecnostpotravin.cz/projekt-prevence-detske-obezity/  Vydáno: 4. 9. 2023 Autor: Společnost pro výživu     Navštivte nový web www.prevencedetskeobezity.cz. Projekt Prevence dětské obezity vznikl jako reakce na situaci, kdy počet dětí s obezitou roste, ale kapacita pediatrů naopak ubývá. Zdravotní problémy na obezitu navázané tak mnohdy zůstanou bez povšimnutí. Ani rodiče a pedagogové někdy neví, jak si s životním stylem dětí poradit a jak jim pomoci toto citlivé téma řešit. Přitom zde platí ještě více než jindy rčení o tom, že ,,jak zaseješ, tak sklidíš“. Společnost pro výživu se dopadem životosprávy na zdraví populace dlouhodobě zabývá. Proto jsme se rozhodli v tomto projektu soustředit na webové stránky všechny potřebné informace, které poslouží rodičům a pedagogům oprostit se od celé řady mýtů a polopravd s dětskou obezitou spojených. A dát jim vodítko, jak v řešení správně postupovat. Nejlepší je, když obezita u dítěte vůbec nepropukne nebo když ji zachytíme včas, ve stadiu drobného váhového nárůstu, kdy se na dětskou psychiku nestihnou „nabalit“ nechuť k pohybu a negativní smýšlení o sobě samém. Informace využitelné pro prevenci by t ...

4. září 2023
4
září

Vozidlo na Litoměřicku vezlo čtvrt tuny masa a párků za nevyhovujících teplot

  https://bezpecnostpotravin.cz/vozidlo-na-litomericku-vezlo-ctvrt-tuny-masa-a-parku-za-nevyhovujicich-teplot/ Vydáno: 4. 9. 2023 Autor: SVS       Veterinární inspektoři z Ústeckého kraje při společné kontrole s Celním úřadem na dálnici D8 na Litoměřicku odhalili vozidlo, které převáželo více než čtvrt tuny chlazeného drůbežího masa s droby a krůtích párků v nevyhovující teplotě. Při kontrole vozidla provedené na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku zjistili veterinární inspektoři 233 kilogramů drůbežího masa a drobů a také 33 kilogramů krůtích párků. V době kontroly bylo chlazení nákladního prostoru vozidla vypnuté. Teplota prostředí v nákladním prostoru činila téměř + 13 °C. Vnitřní teplota převážených potravin se pohybovala mezi + 6 °C a + 12 °C. Deklarovaná teplota u kuřecího masa přitom činila od 0 °C do + 4 ° u krůtích párků pak + 5 °C. Řidič navíc neměl k přepravovaným živočišným produktům žádné obchodní doklady, což je také v rozporu se zákonem. Maso i masné výrobky jsou na dodržení teplot skladování velmi ...

4. září 2023
4
září

Pozitivní vývoj ve vnímání geneticky editovaných plodin veřejností

  https://bezpecnostpotravin.cz/pozitivni-vyvoj-ve-vnimani-geneticky-editovanych-plodin-verejnosti/ Vydáno: 4. 9. 2023 Autor: BIOTRIN   Od počátku užívání cílených technik genové editace v biotechnologii zemědělství zůstává ve vědecké i zemědělské komunitě značná nejistota ohledně přijímání upravených plodin širokou veřejností a ve vzduchu stále visí Damoklův meč negativních kampaní různých subjektů. Velmi pozitivní zprávu pro toto odvětví přináší studie provedená Aliancí pro vědu (Boyce Thompson Institute), která shrnuje vývoj pohledu anglofonních médií a veřejnosti na zemědělské a potravinářské využití genové editace a geneticky modifikovaných organismů v posledních pěti letech (2018–2022). Tato změna reputace je povětšinou pozitivní, což lze přičíst faktorům, jako jsou zvýšená informovanost díky novým přístupům a zlepšení vědecké komunikace. Zmíněná studie byla vydána 21. června letošního roku v časopise GM Crops & Food (doporučujeme přečtení celé zmíněné studie). Data, která pro studii shromáždila společnost Cision Media Insights, byla vybírána na základě analýzy širokého spektra médií, která zahrnovala velké množství prestižních zpravodajskýc ...