Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/prulom-ve-slechteni-ryze-vysoke-vynosy-a-nizke-emise-metanu/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Mezinárodní tým vědců dosáhl významného pokroku v boji proti změně klimatu vyvinutím nové odrůdy rýže, která výrazně snižuje emise metanu, ale zachovává vysoké výnosy. Rýže, jedna z hlavních světových potravin, je zodpovědná za přibližně 13 % celosvětových emisí metanu antropogenního původu. Tradičně se však pěstuje na zaplavených polích, což vytváří ideální prostředí pro mikroorganismy produkující metan.
Vědci se zaměřili na pochopení chemických procesů vedoucích k produkci metanu a ve studii publikované v časopise Molecular Plant identifikovali klíčové sloučeniny. Zjistili, že vyšší hladiny fumarátu v kořenových exudátech pod ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zivocisne-produkty-pres-stredoceske-celniky-neprosly/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: Celní správa ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ziv.prod_._orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ziv.prod_._orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="933" height="485" class="wp-image-81748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR, Znehodnocené živočišné produkty
Tisková zpráva Celní správy ČR – Ve čtvrtek 10. 4. 2025 kolem poledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo s přívěsem makedonské imatrikulace. Stalo se tak na 6,5 km dálnice D1 ve směru na Prahu. Vozidlo řídil muž makedonské národnosti. Celníci přikročili k fyzické kontrole dodávky i přívěsu. Hlídka po chvíli na přívěsu objevila větší množství živočišných produktů. Jednalo se zhruba o 155 kg sýra a 60 kg masných výrobků. Řidič celníkům sdělil, že produkty veze z Makedonie do Německa. Muž nebyl schopen hlídce předložit žádné doklady k těmto produktům, vozidl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/medvedi-cesnek-zamena-s-jedovatymi-rostlinami-muze-mit-vazne-zdravotni-nasledky/Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="915" height="516" class="wp-image-39743" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay)
Informace a doporučení německého úřadu BfR – Medvědí česnek se těší stále větší oblibě při dochucování jídel jako jsou polévky, omáčky a saláty. Na jaře, když začne sezóna medvědího česneku, se mnoho lidí za touto rostlinou vydává do lesa. Prezident německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR), profesor Dr. Andreas Hensel, k tomu řekl: „Přestože je česneková vůně typickou vlastností medvědího česneku, často jsou mylně považovány za medvědí česnek podobné, ale jedovaté rostliny, jako je konvalinka nebo ocún.“ Podle zjištění úřadu BfR vede tento druh záměny každou se ...