22. listopad 2024
22
listopad

Ministerstvo vybralo výzkumné projekty na příští tři roky. Důležitými tématy jsou uhlíkové zemědělství a bezpečnost potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/ministerstvo-vybralo-vyzkumne-projekty-na-pristi-tri-roky-dulezitymi-tematy-jsou-uhlikove-zemedelstvi-a-bezpecnost-potravin/ Vydáno: 22. 11. 2024 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/vyzkum_kontrola_orez-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/vyzkum_kontrola_orez-768x456.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/vyzkum_kontrola_orez-1536x913.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/vyzkum_kontrola_orez-2048x1217.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="609" class="wp-image-73447" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva — Celkem 21 vědeckých a výzkumných projektů s počátkem řešení v roce 2025 podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Výzkumníci se zaměří na možnosti precizního a uhlíkového zemědělství, bezpečnost potravin či výskyt pesticidů a jejich reziduí ve vodách. Na výzku ...

21. listopad 2024
21
listopad

Tendr EFSA: Přípravné práce pro EU Menu 2

https://bezpecnostpotravin.cz/tendr-efsa-pripravne-prace-pro-eu-menu-2/ Vydáno: 21. 11. 2024 Autor: KM EFSA Dostupnost podrobných a vysoce kvalitních údajů o spotřebě potravin shromážděných na individuální úrovni je nezbytná pro provádění spolehlivých a přesných hodnocení dietární expozice v rámci práce EFSA na hodnocení rizik. Shromažďování přesných a harmonizovaných údajů o spotřebě potravin na evropské úrovni je proto považováno za hlavní dlouhodobý cíl EFSA. V prosinci 2014 schválila vědecká síť EFSA pro údaje o spotřebě potravin pokyny k metodice EU Menu a zveřejnila je. Tyto pokyny podrobně popisují metodiku, která se má používat pro sběr harmonizovaných a vysoce kvalitních údajů o spotřebě potravin ze všech evropských zemí v rámci projektu EU Menu. Na základě řady aktivit EFSA budou pokyny k EU Menu aktualizovány s ohledem na možné využití nových technologií a harmonizaci nejkvalitnějších metod napříč průzkumy během příštího kola národních studií spotřeby potravin pro různé věkové kategorie (EU Menu 2). Obecným cílem této výzvy je najít dodavatele, který by mohl podpořit úřad EFSA v různých činnostech při přípravě aktualizace vodítek pro provádění EU Menu. Nabídku může ...

21. listopad 2024
21
listopad

Prezentace z konference „Potravinářství na cestě k udržitelnosti“

https://bezpecnostpotravin.cz/prezentace-z-konference-potravinarstvi-na-ceste-k-udrzitelnosti/ Vydáno: 21. 11. 2024 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/odpad_kuchynsky_orez-300x134.jpg 300w" alt="" width="711" height="318" class="wp-image-72848" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V termínu 12.-14. listopadu 2024 proběhla v Hustopečích konference v rámci Týdne výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí (TVIP 2024) APROCHEM a symposium ODPADOVÉ FÓRUM – Potravinářství na cestě k udržitelnosti. Potravinářská komora ČR se organizačně podílela na dopoledním bloku příklady dobré praxe ve středu 13. 11. 2024 od 9.00 hodin. Potravinářský blok moderoval ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Dále vystoupili doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. z VŠCHT Praha, ing. Eva Slavíková a ing. Lenka Kotlářová ze společnost LYCKEBY AMYLEX, a.s., Martin Kolář, Tereos TTD, a.s., Mgr. Vladimír Mráz, Mráz Agro CZ, s.r.o. a další.  Kompletní přehled příspěvků ...