19. září 2023
19
září

Plovoucí mořské farmy by mohly zajistit potraviny a jídlo pro planetu

  https://bezpecnostpotravin.cz/plovouci-morske-farmy-by-mohly-zajistit-potraviny-a-jidlo-pro-planetu/   Vydáno: 19. 9. 2023 Autor: Gate2Biotech   Foto: Shutterstock Sluneční záře i moře představují volně dostupné a hojné zdroje. Využívá je i unikátní projekt vertikálních mořských farem, které plují na oceánu, probíhá na nich zemědělská produkce a dokáží získávat odsolenou vodu. Odborníci University of South Australia navrhli soběstačný sluncem poháněný systém, který zahrnuje odpařování mořské vody a její recyklaci a využití jako sladké vody. Na takové farmě mohou vznikat zemědělské produkty, aniž by do toho zasahovali lidé. Plovoucí mořské farmy by mohly pomoci s nedostatkem vody a potravin, který by v nadcházejících desetiletích mohl ještě zesílit. Světová populace by měla ještě nějaký čas růst. Haolan Xu a Gary Owens z výzkumného institutu zmíněné univerzity Future Industries Institute vyvinuli koncept vertikální plovoucí mořské farmy, kterou tvoří dvě komory. Svrchní je podobná skleníku, zatímco ta spodní pracuje s vodou. Podle Owense se tento koncept podobá ...

19. září 2023
19
září

Reformulace potravin – závěrečný seminář k projektu Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků

 

 
Vydáno: 19. 9. 2023
Autor: VŠCHT

 

Foto: Shutterstock

Pozvánka na závěrečný seminář pro laickou spotřebitelskou i odbornou veřejnost.

Seminář bude zaměřen na výsledky projektu věnovanému reformulacím potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se výsledky – reformulace, kterých bylo dosaženo a které budou uvedeny do výroby a rozšíří sortiment reformulovaných potravin.

Datum konání: 11. 10. 2023, 10:00-15:00 hodin
Místo konání: Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7

Účast je BEZPLATNÁ.
Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!

 

 

Zdroj: VŠCHT

18. září 2023
18
září

Informační brožura: Jak na inovace a reformulace

 

 
Vydáno: 18. 9. 2023
Autor: PK ČR, ČTPP

 

 

V rámci 7. výroční konference Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny, která se konala ve středu 13. 9. 2023 v Národní technické knihovně v Praze – Dejvicích, vydala Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny překlad informační brožury z pera FoodDrinkEurope. 

Zde najdete českou i anglickou verzi. 

 

Zdroj: PK ČR