Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/plovouci-morske-farmy-by-mohly-zajistit-potraviny-a-jidlo-pro-planetu/
Vydáno: 19. 9. 2023
Autor: Gate2Biotech
Foto: Shutterstock
Sluneční záře i moře představují volně dostupné a hojné zdroje. Využívá je i unikátní projekt vertikálních mořských farem, které plují na oceánu, probíhá na nich zemědělská produkce a dokáží získávat odsolenou vodu.
Odborníci University of South Australia navrhli soběstačný sluncem poháněný systém, který zahrnuje odpařování mořské vody a její recyklaci a využití jako sladké vody. Na takové farmě mohou vznikat zemědělské produkty, aniž by do toho zasahovali lidé.
Plovoucí mořské farmy by mohly pomoci s nedostatkem vody a potravin, který by v nadcházejících desetiletích mohl ještě zesílit. Světová populace by měla ještě nějaký čas růst.
Haolan Xu a Gary Owens z výzkumného institutu zmíněné univerzity Future Industries Institute vyvinuli koncept vertikální plovoucí mořské farmy, kterou tvoří dvě komory. Svrchní je podobná skleníku, zatímco ta spodní pracuje s vodou. Podle Owense se tento koncept podobá ...
Pozvánka na závěrečný seminář pro laickou spotřebitelskou i odbornou veřejnost.
Seminář bude zaměřen na výsledky projektu věnovanému reformulacím potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se výsledky – reformulace, kterých bylo dosaženo a které budou uvedeny do výroby a rozšíří sortiment reformulovaných potravin.
Datum konání: 11. 10. 2023, 10:00-15:00 hodin Místo konání: Národní zemědělské muzeumPraha, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7
Účast je BEZPLATNÁ. Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!
V rámci 7. výroční konference Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny, která se konala ve středu 13. 9. 2023 v Národní technické knihovně v Praze – Dejvicích, vydala Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny překlad informační brožury z pera FoodDrinkEurope.